Inauguració de la nova plaça de Catalunya i entorns

Divendres, 19 de novembre de 2021 a les 13:30

L’Ajuntament convida a la ciutadania a la inauguració de la nova plaça de Catalunya i millora i de la reurbanització dels carrers Rector Alemany i Sant Pau, el dissabte 27 de novembre a les 17.30 h

L’alcalde, Isidre Pineda i Moncusí, i la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà Pons, presidiran l’acte obert a la ciutadania amb el qual clou el projecte de millora de l’entorn de la plaça de Catalunya. Serà dissabte 27 de novembre a les 17.30 h, amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música Joan Valls. Durant la inauguració es descobrirà el mosaic de l’artista Carme Domenjó Miquel que s’ha incorporat a la plaça.

Llambordes, Badia i els bancs mantenen la identitat de la plaça

La nova plaça Catalunya és un espai obert que acull tres elements característics i presents en la memòria visual de la població: les llambordes formant tres cercles centrals (ara més grans), els bancs de formes sinuoses als laterals (recuperats i embellits) i l’escultura de Sebastià Badia dedicada la gent gran. A més, afegeix un mosaic de ceràmica que dibuixa la silueta de Catalunya amb les quatre barres, de Carme Domenjó.

L’obra millora l’eix cívic calderí

La inauguració d’aquest espai inclou la fi de les obres als dos carrers adjacents, Sant Pau i Rector Alemany, reformats per adaptar-los a les noves exigències en matèria de mobilitat, accessible, sostenible i segura. En àmbit s’incorporen arbres i mobiliari urbà i es garanteix la mobilitat i l’accessibilitat segura, prioritzant l’espai destinat al vianant i eliminant el trànsit de vehicles. De la plaça i dels carrers adjacents desapareixen barreres arquitectòniques, connexions de serveis aèries, la cruïlla complexa entre Sant Pau i Rector Alemany i el paviment deteriorat pel pas del temps. Tot plegat fa créixer l’eix cívic calderí que comença a Les Cremades i que dibuixa una vila que convida a ser passejada i caminada amb seguretat, especialment en l’entorn d’equipaments escolars, esportius i socials. Més informació sobre el projecte.

La plaça Catalunya va ser la plaça de la Victòria

Aquest és el darrer capítol d’una plaça que va ser batejada amb el nom de plaça de Boet l’any 1875, a petició de Paula Boet de Font i Salvador Font y Boet, propietaris dels terrenys on actualment s’ubiquen el carrers de Font i Boet, Montserrat, Marquès Santa Teresa i Sant Pau (entre altres) i les places Catalunya i Moreu.  Durant la dictadura franquista la plaça es va rebatejar amb el nom de plaça de la Victòria, tot i que al poble se la coneixia com la plaça de Los Caídos, per la creu que s’hi va col·locar i que actualment es troba al Cementiri Municipal.

Amb l’arribada de la democràcia, l’any 1979 es va fer una consulta popular per rebatejar aquesta plaça de l’eixample calderí. Amb 112 vots es va imposar el nom de plaça de Catalunya, per davant de plaça de Font i Boet i de plaça de la Concòrdia. 

Art a la plaça

La nova plaça lluirà dues obres d’arts. D’una banda, conserva l’emblemàtica escultura dedicada a la gent gran i cedida per l’artista Sebastià Badia (1916 – 2009). Aquest és un dels elements escultòrics i pictòrics que la vila té l’honor d’acollir, en tant que poble on va néixer i viure el reconegut deixeble de Manolo Hugué.

La segona, un mosaic de ceràmica inspirat en la silueta de Catalunya i les quatre barres, de la treballadora del vidre Carme Domenjó, veïna de Caldes des de fa més de 30 anys. Domenjó és també l’autora de l’escut calderí fet en vidre que es pot veure a l’entrada de la Sala de Plens.

Darrera actualització: 19.11.2021 | 14:01

Imatges