Finalitza el procés participatiu "El Carme s'obre al poble"

Dimarts, 15 de febrer de 2022 a les 16:00

Els assistents de l’últim taller del procés participatiu "El Carme s'obre al poble" van conèixer l'esbós d'avantprojecte de l’equipament que encabia la majoria dels usos proposats.

L'Ajuntament va presentar dissabte 12 de febrer l'esbós d'avantprojecte de l'equipament, de més de 2800m2, que recollia la majoria de propostes que ha formulat la ciutadania al llarg dels dos mesos que ha durat el procés participatiu. Tal com es va explicar durant la sessió, el procés de treball ha sigut acumulatiu i progressiu, de manera que s'han exposat i tingut en compte totes les propostes pel que fa als usos de l'equipament. Així, en els plànols de distribució exposats es podien veure espais polivalents per a entitats de lleure, juvenils, esportives... i de tots els àmbits; sala d'exposició; espais de la ràdio municipal; bucs d'assaig; magatzems; allotjaments; tallers de creació artística; un terrat comunitari; aula d'estudis; biblioteca; espai de coworking i zones per al Cicle Formatiu de Grau Superior en Termalisme.

Durant la sessió es va obrir el debat entre els participants. La proposta de la distribució i diversitat dels usos va trobar un ampli acord i es va reconèixer positivament l'esforç en realitzar l'encaix de tot plegat. L’ús que va generar més dubtes i contradiccions va ser el d’allotjament. Un ús que pot ser complementari, amb les seves particularitats, dins del parc general d’habitatge públic (d’emergència, per a joves, cooperatiu...)

Un altre dels aspectes que va generar interès va ser el nom que rebrà l'equipament. Actualment, el seu nom és "El Carme" i algunes de les persones destacaven la importància de la identitat, que s'ha de mantenir. Unes altres aportacions estaven centrades en les persones que durant la història de l'edifici li han donat vida i en la seva majoria eren i són dones.

Sobre el model de gestió de l'equipament els assistents comentaven la necessitat de comptar amb un Pla Funcional per tal que la gent pugui accedir de manera autònoma a l'equipament.

Pel que fa als criteris arquitectònics es manifestava que els espais haurien de tenir flexibilitat i elements d'adaptabilitat i estar pensats no només per donar les respostes que tenen a hores d'ara, sinó també pensant en les necessitats que tindran de cara al futur. Es va valorar positivament que la nova estructura no tingui un fort impacte visual a l'edifici. I es creia molt necessari mantenir les característiques arquitectòniques del col•legi del Carme, per ressaltar el seu valor social històric.

Finalment, es va preguntar pel calendari i els passos a seguir fins que el nou equipament obri les portes. Ara mateix s’està elaborant un pla especial que reflectirà els usos i l’avantprojecte del procés participatiu i un estudi de patologies que determinarà l’estat de l’edifici. Es va suggerir que, mentre se segueix el procediment administratiu i normatiu urbanístic, es vagin organitzant activitats per tal que l'equipament vagi prenent vida i teixint comunitat.

Jordi Martín, regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, parla del taller de retorn i els següents passos a seguir: sobre els futurs usos del Col·legi del Carme:

Ramon Pursals, monitor de l’Esplai Grifoll, participant del taller de reton:

Josep Maria Ferrer, president de Associació Jardí Santa Susanna, participant del taller de reton:

Darrera actualització: 15.02.2022 | 17:05