Es reprèn el servei de psicologia municipal a les escoles calderines

Dijous, 26 d’octubre de 2023

Durant el darrer curs 2021/22, el servei psicològic municipal ha atès 156 demandes i ha realitzar 182 entrevistes a famílies de les dues escoles bressol municipals i de les tres escoles públiques

El servei psicològic municipal és un servei suplementari -no obligatori- que l’ajuntament de Caldes de Montbui ofereix a les escoles bressol municipals La Lluna i Gegant del Pi i a les escoles públiques El Calderí, El Farell i Montbui per tal que els centres comptin amb un recurs de prevenció i suport durant l’etapa d’educació infantil i primària.

El servei va començar l’any 1980 amb mitja jornada de dedicació d’un professional i es va ampliar a jornada sencera un cop consolidat i vistos els beneficis en el benestar de l’alumnat.

L’alcalde Isidre Pineda, el regidor d’Educació Jaume Balart, el nou psicòleg municipal Daniel Tejedor i la directora de l'escola El Farell Dolors Codina, han presentat aquest dijous a l’escola El Farell el darrer balanç d’intervencions i d’actuacions del servei.

Balanç d’intervencions

El darrer balanç públic del servei, que es va fer el 2 de març del 2020 -dies abans de l’esclat de la pandèmia- indicava que entre els anys 2001 i 2019, els servei de psicologia municipal de les escoles públiques de Caldes de Montbui atenia una mitjana de 130 demandes per curs i que havia fet més de 3.000 entrevistes des de l’inici del servei.

En els tres mesos de confinament per la pandèmia (entre el 12 de març del 2020 i final del curs 2019/20), el servei va realitzar un centenar d’intervencions amb alumnes i famílies dels 5 centres escolars: 89 trucades telefòniques, 6 videoconferències i 6 entrevistes amb famílies.

Durant el curs 2020/21, encara amb mesures de confinament, el servei psicològic municipal va atendre 142 demandes, va realitzar 11 entrevistes amb famílies i va fer 30 trucades telefòniques, en el conjunt dels centres.

I durant el curs 2021/22, el servei psicològic va atendre un total de 156 demandes (52 de les escoles bressol i 104 dels centres de primària) i va realitzar 182 entrevistes a famílies (27 corresponen a les escoles bressol i 155 als centres de primària).

La figura del psicòleg municipal prioritza la tasca preventiva entre l’alumnat de 0 a 12 anys

El nou psicòleg municipal és Daniel Tejedor Tarriño i s’ha incorporat aquest mes d’octubre, després que la persona que ocupava aquest lloc de treball es demanés una excedència.

Dani Tejedor és Psicòleg llicenciat per la Universitat Autònoma de Barcelona amb màster en Intervenció Psicosocial. Ha treballat com a psicòleg a la Unitat d'Assessorament Psicopedagògic de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB i al servei d'atenció a la discapacitat de la mateixa institució. També té una trajectòria rellevant en el treball en parentalitats positives, educació emocional, treball en masculinitats i igualtat de gènere, aspectes dels quals ha impartit tallers, xerrades i formacions.

Els àmbits d’actuació del servei psicològic municipal són les escoles bressol municipals i les escoles públiques

El psicòleg municipal realitza una tasca d’observació, detecció i avaluació de les necessitats de l’alumnat, acompanyant a l’infant, la seva família, a l’equip d’educadores i mestres i a les direccions dels centres, durant tota l’etapa escolar, amb l’objectiu de detectar, valorar i donar resposta a les necessitats de l’alumnat per facilitar el seu accés als aprenentatges, la seva autonomia, el seu creixement com a persones i la relació i convivència amb el seu entorn.

Escoles públiques d’educació infantil i primària

1. Intervenció amb l’alumnat (observació, detecció i avaluació de les necessitats dels alumnes).

2. Coordinació i assessorament a l’equip de mestres en relació a aspectes d’atenció a la diversitat.

3. Atenció i acompanyament a les famílies.

4. Participació en les reunions de la CAD (Comissió d’Atenció a la Diversitat).

5. Treball conjunt amb el referent de l’EAP, en l’atenció a la diversitat del centre.

5. Coordinació amb professionals externs (Serveis Socials, CDIAP, CSMIJ, pediatria, psicòlegs i logopedes externs i mestres de reforç).

6. Participació en formacions organitzades des del Centre de Recursos Pedagògics de la zona i altres.

Escoles bressol municipals

1. Observació de l'infant durant  el seu recorregut a l’escola.

2. Detecció i prevenció de possibles dificultats en el desenvolupament dels infants.

3. Derivació a serveis externs d’atenció a la infància quan es valora la necessitat de fer-ho.

4. Coordinacions amb les educadores en relació a l’evolució dels infants.

5. Acompanyament i suport a les famílies.

6. Coordinació amb professionals externs (Serveis Socials, CDIAP, EAP i pediatria).

7. Participació en el conveni de col·laboració entre CDIAP i escoles bressol.

8. Participació en el traspàs d’informació de les escoles bressol i les escoles d’educació infantil i primària, en el pas dels infants a P3.

Darrera actualització: 27.10.2023 | 09:56