Els usuaris de La CEL s’estalvien uns 40 € de mitjana de la factura de la llum durant el primer més de funcionament

Dijous, 15 de setembre de 2022 a les 00:00

La CEL ha permès un estalvi d’uns 40 € de mitjana a la factura d’electricitat a l’agost. Això suposa una reducció del 75% del que aquests ciutadans han pagat en concepte d’electricitat consumida

La Comunitat Energètica Local de Caldes (La CEL), dóna els primers fruits. La factura de la llum de l’agost, la primera que recull íntegrament la posada en marxa de les instal·lacions, suposa un estalvi d’aproximadament 40 € per usuari. En altres paraules, els ciutadans han reduït un 75 % el que han pagat per l’electricitat consumida durant aquest primer mes. És a dir, en alguns casos han aconseguit eliminar pràcticament el terme variable de la factura elèctrica. Aquestes dades que confirmen l’èxit de La CEL alhora de fomentar la transició energètica i la rebaixa de la factura de la llum dels ciutadans del municipi.

Xavi Vasco i Marta Luque, usuaris de La CEL, expliquen com han notat en la factura elèctrica de l'agost el fet de formar part de La CEL.

L'alcalde Isidre Pineda i el regidor d'Acció Climàtica, Jordi Martín, valoren l'impacte en les factures dels usuaris que té la posada enmarxa de La CEL.

En termes globals, la posada en marxa de La CEL de Caldes ha permès un estalvi de 4.170 € durant l’agost al centenar d’usuaris que formen part d’aquesta comunitat energètica. En aquest sentit, 2.482 euros corresponen al que els usuaris s’han estalviat en forma d’autoconsum, mentre que 1.687 euros és l’estalvi global en termes d’excedents que s’han abocat a la xarxa i que les empreses elèctriques han abonat a la corresponent factura. Aquests valors corresponen a les estimacions econòmiques fetes per part de l’Oficina d’Acció Climàtica fent servir els valors mitjans del preu del kwh de l’electricitat que es consumeix (0,27 €/kwh) i la que es compensa per excedents (0,16 €/kwh).

En termes energètics, les instal·lacions de La CEL de Caldes que estan en funcionament durant l’agost han destinat 19.741 kwh a la ciutadania. D’aquest total, els usuaris de la comunitat energètica han fet servir (autoconsum) 9.194 kwh mentre que la resta, 10.547 kwh s’han abocat a la xarxa en forma d’excedents. Aquesta dada s’explica, sobretot, per la particularitat del mes d’agost pel que fa al consum d’electricitat. D’una banda, perquè una part significativa dels usuaris han marxat de vacances i, per tant, els consums no s’ajusten a l’ús habitual d’aquestes persones. D’altra banda, perquè durant l’agost, s’han registrat dues petites incidències en les instal·lacions que han alterat també la producció d’electricitat.

L’objectiu dels usuaris de La CEL ha de ser rebaixar al màxim la quantitat d’excedents d’electricitat i, per contra, augmentar la quantitat d’energia d’autoconsum. D’aquesta manera, la rebaixa de la factura serà més estable. Per això, l’Oficina d’Acció Climàtica ofereix informació i assessorament als ciutadans, siguin o no usuaris de La CEL, per millorar la gestió i els usos de l’electricitat als seus domicilis.

Darrera actualització: 15.09.2022 | 14:35