Els instituts de Caldes fan Servei Comunitari

Divendres, 23 d'abril de 2021 a les 13:30

Alumnes de 3r i 4t d’ESO dels instituts de Caldes duen a terme activitats pel projecte de Servei Comunitari impulsat pel Departament d’Educació

El curs passat el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya va establir  l’obligatorietat que els alumnes dels centres educatius de Catalunya, a 3r o 4t d’ESO portin a terme Serveis Comunitaris amb la finalitat de garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. 

Fins l’any passat, la participació al projecte de Servei Comunitari era opcional. El curs escolar 2016-2017, s’hi va adherir l’Escola Pia, el 2017-2018, s’hi va afegir l’Institut Manolo Hugué i finalment el curs passat, 2019-2020, el va implementar l’Institut Pic del Vent.

El Servei Comunitari  es concreta en una acció curricular que comprèn una part d’aprenentatge d’unes 10 hores que es realitza dins l’horari escolar i un servei actiu a la comunitat que es realitza fora d’aquest horari, amb una durada mínima de 10 hores més.  

Per a la realització d’aquest projecte és essencial la col•laboració i implicació de les entitats que formen el teixit associatiu calderí. Per altra banda, es tracta d’una oportunitat de treball en xarxa entre centres educatius, entitats i Ajuntament. 

L’Ajuntament de Caldes de Montbui des de l’inici ha afavorit la implementació del Servei Comunitari entre els estudiants de secundària i ha actuat com a agent difusor del projecte entre les entitats per tal de detectar necessitats del teixit associatiu i del territori, fent de pont entre centres i entitats.  A banda, l’Ajuntament ha actuat com a entitat receptora d’alumnat que ha realitzat projectes de Servei Comunitari en equipaments municipals com el TOC. 

Enguany, els alumnes de 3r i 4t d’ESO dels instituts de Caldes han hagut d’adaptar les activitats a causa de la pandèmia: 

Institut Manolo Hugué. Els alumnes han participat a La Marató de TV3, han col•laborat amb Creu Roja amb el Gran recapte i la campanya de joguines, i amb Càritas creant i actualitzant la seva pàgina web i xarxes socials.
Per finalitzar, aquesta setmana, uns 100 alumnes de 3r d’ESO han participat de l'acció "Clean Up" que organitza a nivell mundial la Fundació Kilian Jornet, consistent en fer neteja d'espais de l'entorn natural del poble, pesant i reciclant els residus trobats en zones com l'skate park i el rierol que hi ha al barri del Bugarai, a l'entorn del Farell, i a l'entorn dels Tres pins, rodalies de l’institut i del rierol fins passat el parc de l'Ametller.

Institut Pic del Vent. Els alumnes de l’institut aquest any no han pogut dur a terme la col•laboració amb la Fundació Santa Susanna, però han pogut participar en campanyes per Creu Roja i Càritas Caldes. 
20 alumnes han participat en campanyes de Creu Roja com la de sensibilització del VIH/ITS, el Gran recapte d'aliments i la de Cap nen sense joguina.
Per altra banda, 15 alumnes han col•laborat amb el reforç escolar de Càritas Caldes, i 14 alumnes, a principis de juny, intentaran engegar un novedós projecte amb la col•laboració de les escoles. La iniciativa consisteix en l’elaboració i disseny d'activitats al pati, a l'aire lliure, ja sigui una gimcana matemàtica, literària, jocs, matemàgia, etc. 

Escola Pia. Els 90 alumnes de 3r d'ESO, en col•laboració amb Creu Roja i Càritas Caldes, han dut a terme una campanya de recollida d'aliments pel Gran Recapte, han organitzat una campanya de recollida de joguines i ara comencen la campanya de Donació de Sang pel Banc de Sang i teixits, els dies 25 i 26 de maig. L'alumnat farà el regal que es dóna a tots els assistents, farà la campanya publicitària i la difusió a les xarxes. Aquests any, però, no podran estar de forma presencial a la donació. 

 

Darrera actualització: 23.04.2021 | 15:05