Els alumnes de 5è i 6è de primària i els de 3r i 4t d’ESO de les escoles de Caldes reben formació en primers auxilis

Dimecres, 27 d'octubre de 2021 a les 00:00

Aquest curs, per primera vegada, els alumnes de tots els centres educatius del municipi rebran una formació bàsica en primers auxilis adaptada a la seva edat de la mà de Creu Roja

Un total de 900 alumnes de Caldes de Montbui rebran formació en primers auxilis de la mà de Creu Roja. Aquesta és una de les novetats d’aquest curs 21-22, en què la regidoria d’Educació ha apostat per incloure aquest contingut en la formació de tots els centres educatius del municipi. A més, en el cas dels alumnes d’ESO, un cop acabada la formació obtindran un Certificat de Primers Auxilis.

El regidor d'Educació, Josep Busquets, ha presentat aquesta iniciativa.

Raül Marco, referent provincial de formació de Formació de Creu Roja, explica el contingut i el plantejament d'aquesta formació. 

Dues de les alumnes de 5è de primària de l'escola El Farell, Kayla Zambrano i Ivette Martín, expliquen què han après. 

 

Els objectius d’aquesta formació en primers auxilis són diversos, i s’adapten a l’edat dels alumnes. En termes generals, es vol dotar als participants dels coneixements necessaris per donar una resposta inicial i eficient que permeti mantenir la víctima en les millors condicions possibles fins posar-lo en mans d’equips sanitaris. Per això, s’ensenya com conèixer i saber aplicar els protocols d’actuació, com identificar i resoldre una situació d' urgència i se’ls forma amb diverses mesures de prevenció.

La formació està estructura en 3 sessions diferents d’una hora de durada cada una i, en cada franja d’edat, s’aborden qüestions i temàtiques diferents. A banda de la formació teòrica, les sessions també combinen la part pràctica en què els alumnes participaran en simulacres per posar a prova els coneixements adquirits.

Els alumnes de 5è de primària treballaran al voltant d’un possible accident a la platja. Se’ls explica la importància de respectar els consells a l’hora de banyar-se a la platja i com autoprotegir-se. També aprenen a identificar una persona que pot estar patint un ictus i saber com han de reaccionar. En el cas dels alumnes de 6è de primària, l’escenari de treball és el d’un accident a la muntanya. Aprenen a fer compressions toràciques i s’aprofundeix en la prevenció de les lesions més freqüents en aquest entorn. També es fomenta que l’alumne sàpiga què fer, posant-se en la situació de l’accidentat i del socorrista.    

La formació dels alumnes d’ESO se situa en una festa de cap de setmana. En aquest entorn, els alumnes de 3r aborden el consum de substàncies tòxiques, els efectes secundaris que poden provocar i com cal actuar en cas d’una aturada cardiopulmonar. Pel que fa als de 4t, s’insisteix en el consum de substàncies tòxiques i les conseqüències quer poden tenir per a la salut a curt i a llarg termini, afegint també els riscos de conduir un vehicle sota els efectes d’aquestes substàncies. També es perfecciona la tècnica de la RCP.

Els alumnes de l’Escola El Calderí van ser els primers en rebre aquesta formació. Actualment les sessions s’estan fent a l’Escola El Farell i en els propers mesos els professionals de Creu Roja aniran fent el curs per la resta de centres educatius del municipi.

Darrera actualització: 27.10.2021 | 16:58