El registre sanitari per la vacunació contra la verola de 1903 és el document del mes de gener de 2022

Dilluns, 3 de gener de 2022 a les 09:00

L’arxiu municipal recupera un registre de 1903 de la vacunació contra la verola a Caldes de Montbui. El document enumera els infants menors de dos anys que rebien la vacuna per primera vegada

Aquest mes l’arxiu presenta el registre de 1903 per la vacunació contra la verola. El registre recollia els nens i nenes menors de dos anys per la primera vacuna, així com també els nens i nenes de 10 a 20 anys que es tornaven a vacunar.

El Reial Decret sobre vacunació obligatòria i mitjans d'extensió de la verola del 15 de gener de 1903 legislava la obligatorietat de la vacunació per a menors de 2 anys i la revacunació, dels 10 als 20 anys, contra aquesta malaltia.

El reial decret recull que la vacunació ja es va establir com obligatorietat al 1815 però també reconeix que aquestes obligació no ha permès reduir la virulència de la malaltia. El mateix text explica que la falta de compliment d’aquesta obligació va fer que no es baixes la incidència de la verola entre la població espanyola, a diferència de la resta d’Europa, on es considerava una malaltia excepcional.

Davant de l’elevat nombre de casos de verola que es registraven, es torna a establir i recordar l’obligació de la vacunació en aquest reial decret de 1903.

El decret passava a les autoritats i metges locals la responsabilitat de controlar la vacunació de la població i d’aplicar les mesures de control quan es manifestaven casos de verola. A la normativa, s'incloïa la obligatorietat de presentar el certificat de vacunació per l’ingrès a l’escola, asils o establiments dependents de l’Estat.

La verola va ser una malaltia infecciosa que durant segles va matar a milions de persones fins que es va declarar eradicada el 1980. I això, gràcies a la millora de les pràctiques higièniques i sanitàries, però sobretot, a la campanya mundial de vacunació.

La vacuna contra la verola la va desenvolupar el metge britànic Edward Jenner al 1796 i va ser la primera vacuna creada per la medicina occidental i que va marcar el camí de les següents.

Darrera actualització: 23.12.2021 | 09:47