El refugi és un dret i l’acollida digna una obligació

Dijous, 15 de juny de 2023 a les 14:40

Caldes de Montbui se suma un any més a la campanya “Siguem Refugi” i celebra un acte el diumenge 18 de juny amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades el 20J

Amb motiu del Dia Mundial de les persones refugiades, el proper 20 de juny (20J)  el Fons Català, del qual forma part Caldes de Montbui, activa un any més la campanya de sensibilització “Siguem Refugi”, que compta amb la participació d’una vintena de municipis i que se centra a mostrar la realitat de la vida als camps formals i informals de persones refugiades del món, per no donar l’esquena a les crisis i necessitats oblidades.

Segons l’organització Caminando Fronteras, el 2022 van morir 2.390 persones intentant arribar a l’Estat espanyol, on la ruta canària és la més mortífera, amb 1.784 víctimes. De totes aquestes víctimes, els cossos del 91% no s’han pogut recuperar. La manca de vies legals i segures obliga a aquestes persones a prendre rutes més arriscades i perilloses.

Per fer més visible  la realitat de les persones refugiades i ajudar a conscienciar-ne tot recordant  que el refugi és un dret i l’acollida digna una obligació, l’Ajuntament, amb la col·laboració de Caldes Solidària, organitza un acte obert el diumenge 18 de juny. L’acte, que tindrà lloc a les 19.00 hores a la plaça de l’U d’Octubre, inclou la lectura del Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2023, una exposició sobre els camps de refugiats de Canàries i del Sàhara (Tindouf), i l’espectacle Runa  d’Amer Kabbani (cia 104º), que busca sensibilitzar i sacsejar consciències a través de l’expressió artística fent un paral·lelisme entre els malabarismes i equilibris escènics i els reals que es veuen obligades a fer les persones refugiades per intentar sobreviure.

Amb aquest acte solidari i de denúncia Caldes reitera el seu posicionament al costat de es persones refugiades en el marc de la campanya “Siguem Refugi”

Municipis catalans que són refugi

La campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps” del Fons Català de Cooperació, va començar el 8 de juny del 2022 amb l’objectiu de denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps de refugiats, i per donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi.

 La crisi d’Ucraïna ha posat de manifest que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política.  Per aquest motiu, “Siguem Refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen.

La campanya, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i que compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya és de llarga durada i tot i que s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny) pretén anar més enllà d’aquesta data i  generar un debat sobre la realitat migratòria a la societat.

Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades.

Més informació sobre la campanya a :  www.siguemrefugi.org

 

Darrera actualització: 16.06.2023 | 10:53