El projecte Mentoria de Caldes busca mentors per a 15 infants i joves reagrupats

Dimarts, 22 de març de 2022 a les 10:00

Dilluns, en el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, l’Ajuntament ha presentat  nous vídeos dedicats al projecte Mentoria, on parelles calderines comparteixen la seva experiència

Parelles de persones mentorades i mentores protagonitzen aquests vídeos dedicats a un dels projectes més singular de Caldes de Montbui, la Mentoria. Aquesta iniciativa és un projecte de voluntariat que proposa la figura del mentor per fer l’acollida, acompanyament i suport per a infants i joves reagrupats que acaben d’arribar.

Ángeles Llive, regidora de Nova Ciutadania:

Anna i Maylyn, parella del projecte Mentoria 2022 

 

 

Els vídeos recullen la vivència de sis parelles, a través de les quals s’explica el tipus d’acompanyament que voluntaris i voluntàries fan als menors, els vincles que es creen i l’impacte en la vida d’uns i altres que suposa aquesta relació.

A través de les seves històries, l’Ajuntament espera ampliar la borsa de voluntariat i poder assignar persones mentores als 15 infants i joves que actualment hi ha en llista d’espera.     

La presentació s’ha fet dilluns 21 de març, Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, en un acte que ha comptat amb Mireia Mata, secretària d’Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, per parlar sobre la Llei d’Igualtat de Tracte i No-discriminació. També han participat l’alcalde, Isidre Pineda, la regidora de Nova Ciutadania, Ángeles Llive, i parelles de mentoria.

Durant l’acte s’han pogutt visionar tres dels sis vídeos que formen aquesta campanya, i que ja podeu recuperar a les xarxes i al canal de Youtube de l’Ajuntament.

Per participar, contacteu amb la regidoria de Nova Ciutadania: mentoria@caldesdemontbui.cat  

 

Les rutines de la Mentoria

Com mostren els vídeos, les parelles del projecte es troben un cop per setmana en espais del municipi per fer activitats com passejar per Caldes, berenar al parc, gaudir dels  seus entorns naturals, visitar equipaments com el TOC o la biblioteca, jugar a ping-pong o anar a córrer fins la Torre Marimon. Aquest vincle de confiança que s’estableix entre mentorades i mentores, juntament amb el suport emocional, educatiu i d’aprenentatge de la llengua, facilita la inclusió d’aquests infants i joves en la nova cultura.

 El projecte Mentoria a Caldes de Montbui

El projecte Mentoria, impulsat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui a través de la regidoria de Nova Ciutadania, en col·laboració amb l’entitat Caldes Solidària, és una eina d'acollida i de prevenció adreçada als infants i joves nouvinguts que acaben de ser reagrupats. Els mentors es converteixen en un referent per aquestes persones. Els fan un acompanyament, durant com a mínim un any, per ajudar-los a integrar-se i a conèixer millor el poble. Els ajuden a desenvolupar el seu potencial i així afavoreixen la seva inclusió cultural, social i lingüística.

La Mentoria ha demostrat la seva efectivitat en altres municipis i països en la millora de les habilitats socials i cognitives, el benestar emocional i el desenvolupament d’una identitat positiva.

L’estudi “Applying Mentoring” de la Universitat de Girona, en el qual va participar Caldes de Montbui, conclou que la mentoria afavoreix la inclusió social i millora el benestar emocional, el rendiment escolar i l’aprenentatge de la llengua de les persones migrades i refugiades. En aquest sentit, la investigació demostra que en el cas d'adolescents migrats millora el rendiment escolar si estan mentorats. De fet, segons aquest estudi, el professorat també constata que aquests joves participen fins a tres vegades més activament a les classes, perquè tenen més seguretat i confiança. A banda d’això, es redueix a la meitat el temps d'estada a les aules d'acollida i també es constata una clara millora del procés d'aprenentatge de la llengua, que és fins a dues vegades millor quan compten amb el suport d'una persona mentora.

Actualment hi ha 10  parelles de mentoria actives. Els infants i joves mentorats provenen de Mali, El Salvador, Equador , Guatemala, Honduras, Pakistan i Gàmbia. Hi ha 15 infants i joves en llista d’espera per tenir mentor/a.

 

Enllaç als vídeos

Darrera actualització: 31.03.2022 | 13:57