El pressupost del 2022 de Caldes frega els 23 milions d’euros, dels quals 2,3 milions es destinen a inversions

Divendres, 26 de novembre de 2021 a les 12:00

Els comptes pel 2022 freguen els 23 milions d’euros, preveuen una inversió de 2,3 milions en la millora d’espais i equipaments, i destinen 1,5 milions en subvencions i ajudes a entitats

El pressupost de l’Ajuntament de Caldes de Montbui pel 2022 és de 22.827.368 €. Això suposa una reducció del 2,5% respecte els comptes aprovats pel 2021 com a conseqüència de l’impacte que tindrà en les finances municipals la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Impost de Plusvàlua. En aquest sentit, els comptes preveuen la creació d’un Fons de Contingència de 250.000 € per compensar l’impacte que l’anul·lació d’aquest impost pugui tenir en els comptes municipals.

El pressupost aprovat en el ple de novembre respon a la situació econòmica del moment, manté una evolució lineal respecte els últims exercicis i s’ajusta a les possibilitats econòmiques i financeres del municipi. En termes consolidats, és a dir, incorporant els comptes de l’empresa pública Gestió Municipal de Serveis, el pressupost per l’any vinent se situa en els 23.863.977 €. 

Les principals partides de despesa corresponen als sous del personal municipal (8,8 milions d’euros) i als costos del propi funcionament dels serveis públics municipals i de l’Ajuntament (8,1 milions d’euros). Entre les inversions més destacades es troben la construcció d’una zona verda i millora de carrers de La Bolera, la millora dels polígons industrials i la construcció del nou Institut-Escola Calderí-Pic del Vent. I pel que fa als convenis, l’Ajuntament reserva 1,5 milions per donar impuls a projectes relacionats amb la transició energètica i l’acció social, entre altres.

Més de 2 milions d’euros d’inversió

El pressupost del 2022 preveu destinar 2,3 milions d’euros en inversions. En aquest apartat destaquen els aproximadament 460.000 € que es preveuen destinar a la construcció del nou parc del barri de la Bolera i a la remodelació dels carrers de l’entorn d’aquest nou espai. També és significativa la inversió de 180.000 € prevista per millorar els polígons industrials del municipi i, donar resposta així a una antiga reivindicació dels empresaris instal·lats en els polígons calderins. Aquesta inversió és fruit de l’acord amb l’ADEC, l’Associació d’Empresaris de Caldes.

Els comptes també destinen 231.000 € pel nou local social que hi haurà al barri de Can Valls. Encara en l’àmbit dels barris interurbans, els pressupostos reserven uns 150.000 € a continuar amb la campanya de millora dels asfaltats exclusivament en aquests barris.

Entre les partides incloses en el pressupost també hi ha la que destina 250.000 € a la construcció del nou Institut-Escola Calderí-Pic del Vent, coincidint amb l’inici previst de les obres l’any que ve.

Més enllà d’aquestes inversions, el pressupost també recull partides per un valor aproximat d’1 milió d’euros per dur a terme el que es consideren inversions corrents. O, el que és el mateix, les despeses menors dedicades a la millora d’equipaments municipals, escoles, centres esportius i culturals i altres espais públics.

Es destinen 1,5 milions d’euros en convenis, subvencions i ajudes

Un dels capítols més significatius del pressupost és el que recull el global d’ajudes que es transferiran des de l’Ajuntament a les entitats per ajudar al manteniment de la vida social, cultural i esportiva del municipi. En total és 1,5 milions d’euros repartits en un centenar de convenis, subvencions i ajudes a diferents entitats i organismes.

Entre les novetats per l’any 2022 hi ha el conveni de 5.000 € amb l’ADEC, l’Associació d’Empresaris de Caldes o el conveni amb l’ANHEL, l’Associació de famílies en dol del Vallès, que dedica la seva tasca a l’acompanyament en dol gestacional i perinatal, infertilitat, naixement prematur i interrupció de l'embaràs.

També s’afegeix una nova partida de 30.000 € destinada a les subvencions per fomentar l’autoconsum i la transició energètica. En aquest sentit, són diners que l’Ajuntament donarà l’any 2022 directament als ciutadans que s’instal·lin plaques fotovoltaiques als seus domicilis.

En aquest àmbit també destaquen els 40.000 € de subvenció que es destinaran al Club Hoquei Caldes o els 25.000 € que es destinaran exclusivament a les diferents seccions esportives del Club Natació Caldes.

Una altra partida important prevista en els comptes per l’any que ve és la destinada a revitalitzar comercialment el casc antic. En aquest sentit, es preveuen destinar 30.000 € a implementar el pla de dinamització dels locals comercials buits que actualment hi ha als carrers del nucli històric de Caldes de Montbui.

Paral·lelament, es manté el compromís de seguir destinant el 0,7% dels recursos a la cooperació per al desenvolupament. D’aquesta manera, el 2022 es destinin 79.200 € a aquest concepte.

Darrera actualització: 26.11.2021 | 08:44