El Ple aprova la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) per regular la participació telemàtica dels regidors

Divendres, 23 de juliol de 2021 a les 09:00

L’Ajuntament modifica el Reglament Orgànic Municipal (ROM) per regular la presència i el vot telemàtic dels regidors i adaptar-lo a l’existència de les noves tecnologies

El Ple ordinari del juliol ha aprovat la modificació de 4 articles del Reglament Orgànic Municipal (ROM) per regular oficialment els casos en què els regidors poden participar i exercir el seu vot de forma telèmatica en els Plens i en les Juntes de Govern. Un canvi que és conseqüència, en part, de la pandèmia però que també busca afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar, així com la racionalització dels horaris. En concret, s’han modificat els articles 12.8, 33, 45 i 59 que són els que fan referència a aquests aspectes.

Fins ara, el reglament només contemplava la presència física obligatòria dels regidors tant als plens com a les Juntes de Govern. A partir d’ara, es contemplen els motius pels quals els regidors podran sol·licitar participar de forma telemàtica. A grans trets, es considera que són motius per no assistir físicament en cas de baixa o malaltia greu, per maternitat, paternitat, embaràs, hospitalització o mort d’un familiar de primer grau, sempre que es pugui justificar amb un document oficial.

Hi ha però, quatre casos concrets en què el nou reglament exclou la possibilitat de participar i votar telemàtica. Es tracta del ple de constitució, el ple en què s’escull l’alcalde o alcaldessa, en cas d’una moció de censura o de debat d’una qüestió de confiança.

Pel que fa a les votacions, el canvi en el ROM concreta que en cas de celebració dels vots telemàtics, el sentit del vot serà el que expressi el portaveu de cada un dels grups municipals. I, en aquest sentit, només es referiran als regidors que assisteixin en aquella sessió.

No són habituals els canvis o modificacions en el ROM i, de fet, el reglament vigent no recull molts dels canvis que s’han produït a la societat. I, de la mateixa manera, tampoc contempla les possibilitats tècniques que existeixen actualment. Per això, el ple extraordinari de desembre del 2020 va aprovar l’acord que insta a reactivar la comissió que ha de modificar i modernitzar el ROM tan bon punt hagi passat la pandèmia.

Darrera actualització: 23.07.2021 | 11:19