El Ple aprova el nom de tres nous espais del municipi

Divendres, 26 de març de 2021 a les 12:00

Llum verda per posar nom a una plaça, un mirador i un passatge de Caldes amb els noms de Neus Català i Pallejà, Elisabeth Eidenbenz i les Bruixes, respectivament

El Ple ordinari del mes de març ha aprovat el nom per denominar una plaça, un mirador i un passatge. En concret, s’ha optat per batejar com a Neus Català i Pallejà la plaça que hi ha sobre el nou pàrquing El Centre-Sindicat. També s’ha decidit denominar amb el nom d’Elisabeth Eidenbenz el mirador que està situat al final del carrer Sant Jordi. Finalment, s’ha aprovat posar el nom de Passatge de les Bruixes al passatge situat al carrer de Joan Samsó, entre el carrer del Forn i la plaça de la Font del Lleó. Uns espais que, durant els propers mesos, s’aniran batejant oficialment amb un seguit d’actes. Unes activitats que serviran també per donar a conèixer els nous noms incorporats al nomenclàtor calderí.

La opció de batejar amb el nom de Neus Català i Pallejà un espai del municipi va ser una iniciativa aprovada per unanimitat en el Ple de l’Ajuntament del 31 d'octubre de 2019. EN concret, la moció demanava posar el nom de Neus Català, Conxita Grangé, o de la resta de republicanes deportades i perseguides pel nazisme i feixisme a un carrer o espai municipal. En aquest sentit, la Comissió del Nomenclàtor –reunida el 23 de febrer del 2021- va valorar especialment el fet que Neus Català va ser una activista antifeixista que va sobreviure al Camp de Concentració de Ravensbrück i que, el fet de batejar un espai amb el seu nom és en homenatge als calderins que van ser deportats als camps de concentració nazis.

La proposta de posar el nom d’Elisabeth Eidenbenz a un carrer o plaça de Caldes és fruit de la iniciativa particular d’un veí del municipi. En concret, de Joaquim Campistrón, que va presentar la proposta el gener del 2020. Elisabeth Eidenbenz va ser la impulsora de la creació de la Maternitat d’Elna que, durant la Segona Guerra Mundial, va permetre salvar uns 400 nens de l’estat espanyol i uns 200 jueus procedents d’Europa.

Finalment, l’Associació La Forca va presentar el febrer d’aquest 2021 la sol·licitud oficial per demanar que s’atorgui el nom de Passatge de les Bruixes al passatge situat al carrer de Joan Samsó, entre el carrer del Forn i la plaça de la Font del Lleó. A la proposta, l’entitat defensa que amb aquesta denominació es fa un pas endavant per canviar el concepte i la imatge de bruixa. A la vegada, és una manera de reconèixer els crims comesos contra aquestes dones i permet crear espais que ajuden a reflexionar.

Darrera actualització: 26.03.2021 | 12:42