El nou mural de l’Escaldàrium completa l’objectiu de convertir la plaça de la Font del Lleó en la plaça de l’Escaldàrium

Dijous, 1 de juliol de 2021 a les 14:00

L’Escaldàrium ja té un mural gegant amb els personatges protagonistes de la Festa del Foc i de l’Aigua. L’artista Roc Blackblock ha fet aquesta intervenció artística al lateral del Museu Thermalia

La plaça de la Font del Lleó s’ha convertit en la plaça de l’Escaldàrium amb el nou mur dedicat a la Festa del Foc i de l’Aigua. Aquest nou mural completa així el projecte de convertir la plaça de la Font del Lleó en la plaça de l’Escaldàrium. S’afegeix a les bruixes i la Godra, els altres elements emblemàtics de la festa que ja estan representants a l’entorn de la plaça. D’una banda, amb el passatge de la Godra, dedicat a la bèstia de foc calderina, i d’altra banda amb la recent inauguració del passatge de Les Bruixes.

El regidor d'Escaldàrium, Pep Busquets, i l'autor del mural, Roc Blackblock, han presentat el mural acompanyats de acompanyats d’Alba Mayol, Quim Dasquens i Neus Martínez, representants de la Comissió d'Escaldàrium.

Pep Busquets, regidor d'Escaldàrium, destaca els objectius del projecte.

Roc Blackblock, artista i autor del mural, dóna detalls de la intervenció i de la tècnica utilitzada.

Un mural amb un triple objectiu

La iniciativa, impulsada per la regidoria d’Escaldàrium, té tres objectius principals. El primer, aconseguir omplir la plaça d’elements singulars relacionats amb aquesta festa i fer visible i evident que aquest és l’espai neuràlgic d’aquest esdeveniment. El segon objectiu és provocar un impacte social, turístic i econòmic al centre històric convertint el mural en un punt d’atracció de visitants, tant de veïns del municipi com de turistes. I, el tercer objectiu és apropar la festa als més joves, i que el mural es converteixi en un espai on descobrir tots els personatges relacionats amb l’Escaldàrium. 

El mur, d’entre 12-15 metres d’alçada i uns 5-6 metres d’amplada, és la paret lateral del Museu Thermalia i està just al darrera de les Termes Romanes. El nou mural representa els elements principals de l’Escaldàrium i és visible des de diferents punts de l’entorn, tot i que la imatge completa es té des de l’espai que connecta les places de Can Rius i la de la Font del Lleó.

Roc Blackblock, l’autor del mural

L’artista de murals i grafits Roc Blackblock ha estat l’encarregat de dissenyar i pintar els personatges protagonistes de l’Escaldàrium en aquesta nova intervenció artística urbana que transforma la línia visual del centre històric de Caldes de Montbui. Per l’autor, l’encàrrec “ha estat un repte i una dificultat afegida el fet d’haver de representar en el mural tot el ventall de personatges que tenen a veure amb l’Escaldàrium”.

Per tal de dur a terme l’obra, Roc Blackblock fa servir esprais aplicats directament sobre la paret. En aquest sentit, l’artista ha volgut respectar i mantenir el color que ja existeix al mur per fer-lo conviure amb les noves figures que hi ha pintat. L’objectiu, segons l’autor “era que la paret participés del mural, i el mural participés de la paret ja existent, i que tot plegat quedés harmonitzat i s’integrés en l’entorn arquitectònic de l’espai”.

Roc Blackblock ha pintat diversos murals des de finals dels anys 90. Però recentment ha estat conegut per la polèmica al voltant del mural que va realitzar al parc de les Tres Xemeneies de Barcelona amb motiu de l'ordre d'empresonament del raper Pablo Hasél. La pintura, on hi havia pintat una efígie crítica de Joan Carles I amb cinc fletxes republicanes clavades, va ser esborrada en menys de 24 h per una brigada de neteja de l'Ajuntament de Barcelona. Pocs dies després, i arran de la polèmica que això va generar, Roc Blackblock va tenir l'oportunitat de repintar-lo però en aquesta ocasió hi va afegir una imatge de Felip VI i Francisco Franco amb el lema “Aquí es censura, reprimeix i tortura com en dictadura”.

Darrera actualització: 01.07.2021 | 13:47