El Museu Thermalia remodela l’exposició sobre termalisme

Dimecres, 11 de desembre de 2019 a les 00:00

L'exposició de termalisme del Museu, que data de l'any 2006, es remodela i actualitza amb la renovació de la majoria d'espais, per complementar la visita al circuït termal

Aquesta setmana han començat els treballs de desmuntatge de l’actual exposició de termalisme del Museu per a la seva remodelació i que es portaran a terme en els propers mesos. Es previst que la nova exposició pugui obrir-se al públic durant el primer trimestre de l’any 2020.

Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui

La nova proposta museogràfica parteix del projecte ja existent amb una nova disposició d’alguns àmbits i elements visuals i auditius, i amb la incorporació de nous espais i recursos, de cara a oferir una visita complementària a les persones que ja han fet el circuït termal, i una proposta de contingut suggerent per aquelles que no l’hagin fet.

Carme Germà, regidora de Turisme i Termalisme

Així, amb el replanteig proposat, l’exposició queda repartida en 6 àmbits:

1- Aigües termals: la riquesa de Caldes de Montbui.

Es tracta d’un espai, situat entremig de la planta baixa del Museu i de la primera -on es troba la resta de l’exposició permanent de termalisme- vol descobrir la importància que les aigües termals han tingut en el desenvolupament socioeconòmic de la població. Amb la nova proposta, aquest primer espai integra el que fins ara trobàvem a l’àmbit 3 de l’exposició, que canvia de lloc per donar la benvinguda a la persona que arriba al Museu, i entronca amb els elements termals que hi ha a fora (els safarejos, les fonts, les termes, els balneraris)

2- Per què l’aigua brolla calenta i té propietats medicinals?

Aquesta zona, destinada a conèixer l’origen de les aigües termals de Caldes i el per què de les seves característiques i propietats, inclou el que fins ara era el primer espai de la visita, i l’audiovisual introductori cap als diferents recursos museogràfics per on continua l’exposició.

3- Benvinguda al balneari

Aquest espai, que integra i ocupa una part del que fins ara ocupava el segon àmbit, ve a ser una visita teatralitzada d’un balneari, on s’explica què era i que és un balneari i per què és convenient venir a prendre les aigües.

4- Aquest quart àmbit suposa la continuïtat de la visita al balneari, amb la reproducció d’una banyera clàssica d’època, i l’explicació dels tractaments termals que s’hi feien, com es feien i a quin públic s’adreçaven. En aquest espai inclou un audiovisual explicatiu on cada persona del balneari parla de la seva tasca, i una selecció dels estris propis dels diferents tractaments, i que la persona visitant haurà de manipular,

5- Època d’esplendor

Aquest espai, que ofereix un paisatge sonor de finals del segle XIX i principis del XX, presenta panells publicitaris i cartells de l’època, ampolles d’aigua medicinal per a consum humà i tota una ambientació gràfica explicativa que es completa escenogràficament amb un moble de l’Exposició Universal, a sobre del qual hi haurà elements de viatge de l’època, com una maleta o un barret.

6- Asseguem-nos i gaudim

Aquest darrer espai, que correspon al quart àmbit de la proposta actual i es conserva tal i com estava, proposa una zona de desconnexió per començar a gaudir del respòs prescrit al balneari i per transportar-se a través de diferents manifestacions artístiques. Es tracta d’un nou ambient en una mena de saló amb un sofà on reposar-se i amb il·luminació relaxant que convida al descans. En aquest espai podem gaudir d’una reproducció gràfica de la vitrina de Can Rius i descobrir diferents indrets termals de Caldes per visitar, així com les obres d’art d’autors que, d’una manera o altre, han estat relacionats amb les aigües termals de Caldes com l’artista i escultor Manolo Hugué, l’obra del qual es pot visitar al pis superior del Museu, al costat d’altres autors i artistes.

Per poder tirar endavant la remodelació de l'exposició permanent de termalisme, que es preveu obrir portes a principis del 2020, l’Ajuntament s’ha acollit a una subvenció de la Diputació de Barcelona, que ja ens va subvencionar el projecte que va sortir a concurs el juny de 2019, i que es va adjudicar per import de 195.826,32€ (IVA inclòs) a Expogràfic SA, una empresa amb gran experiència en el sector de muntatges expositius.

Darrera actualització: 11.12.2019 | 14:29