El Document del mes de març recorda que a la plaça de l’U d’Octubre hi havia una premsa d’oli

Dimarts, 3 de març de 2020 a les 00:00

L'Arxiu Històric presenta l'expedient de la llicència d'obres per a la construcció d'una almàssera (premsa d'oli) de l'any 1951 on ara es troba la plaça de l'U d'Octubre

L’almàssera es va construir a la seu de l’antiga Hermandad de Labradores y Ganaderos de Caldas de Montbuy, que estava situada al carrer de Font i Boet número 4, on després es va construir el pàrquing del Sindicat i on actualment es troba la plaça de l’U d’Octubre.

El cap de l’Hermandad, el senyor Camil Torras, fa la sol·licitud de llicència d’obres per instal·lar l’almàssera i alhora sol·licita la exempció de la taxa municipal aplicable. El pressupost presentant per la instal·lació de la almàssera va ser de 510 pessetes.

La Hermandad de labradores y ganaderos va ser la hereva del Sindicat Agrícola de Caldes de Montbui, creat a l'any 1914 en substitució de la delegació de la Cambra del Vallès al municipi. La seva creació va ser fruit de la necessitat de protegir els interessos dels seus soci, agricultors i ramaders de Caldes i de les rodalies.

Feien la compra cooperativa de matèries primeres com adobs o llavors i van incorporar la mecanització al camp. A l'any 1918 van crear la Caixa Rural de préstecs i estalvis del Sindicat que va perdurar fins 1952. El sindicat es va mantenir fins al segle XXI amb diversos canvis de noms i estatuts.

Podeu veure aquest document original a l’Arxiu Municipal de Caldes de Montbui

Tel. 93 865 56 56 – A/e: arxiu@caldesdemontbui.cat

Adreça i horaris

Arxiu Administratiu: Pl. de la Font del Lleó, 11. Horaris: dilluns i dimarts de 9 a 14h; dijous i divendres de 10 a 14h.

Arxiu Històric: C/ de Santa Teresa, 4-5 (Biblioteca de Caldes). Horaris: dimecres de 10 a 13h; dijous de 15.45 a 19.45h

Darrera actualització: 03.03.2020 | 10:36