El document del mes de maig és un fragment de l’Homiliari de Luculentius del s XI

Dilluns, 4 de maig de 2020 a les 10:25

Aquest mes de maig, l'Arxiu presenta un fragment de l'Homiliari carolingi de Luculentius datable al segle XI. El text ha estat identificat pel doctor i professor de paleografia de la UAB J.Antoni Iglesias-Fonseca

Un homiliari és un llibre litúrgic on es recollien diverses homilies, que eren predicades durant la missa. El fragment és bifoli, de gran format, i no es conserva sencer perquè es va adaptar a les mides del llibre on es conserva. És escrit en una escriptura carolina molt regular i harmònica, datable al s. XI i, molt probablement, el seu origen sigui la seu de Vic.

El bifoli es va desmembrar en 2 fulls i es van fer servir com a fulls de guarda: un foli es va col·locar al començament i l’altre foli al final del que és actualment el segon llibre de la sèrie d’Actes del Consell municipal de la vila de Caldes de Montbui (anys 1586-1596).

La seva funció era reforçar l’enquadernació d’aquest llibre municipal de contingut administratiu. Era una pràctica habitual amb molts dels còdexs que, per raons diverses, eren desmembrats i reaprofitats per a altres usos, com ara el reforç de la relligadura d’exemplars més ‘moderns’.

El text ha estat identificat pel doctor J.Antoni Iglesias-Fonseca, professor de paleografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i s’inclourà a l’estudi que lidera el doctor Matthias M. Tischler, professor de recerca ICREA-UAB, que està fent l’edició crítica de l’Homilia de Luculentius.

Aquest pergamí és un dels testimonis escrits més antics conservats a l’Arxiu Municipal.

Darrera actualització: 04.05.2020 | 10:29