El document del mes de maig de l’Arxiu Municipal és una acció de 25 pessetes del Sindicat Agrícola i Caixa Rural del 1920

Dimarts, 2 de maig de 2023 a les 08:00

Aquest maig, l’Arxiu Municipal recupera el títol d’una acció del 1920, amb un valor de 25 pessetes, del Sindicat Agrícola i Caixa Rural destinada a la compra d’una trilladora i els seus accessoris

L’Arxiu Municipal mostra aquest mes de maig un títol d’una acció emesa pel Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Caldes de Montbui. Un document del 1920 que, en aquell moment, tenia un valor de 25 pessetes. L’objectiu d’emetre aquestes accions era aconseguir els diners necessaris per comprar una trilladora i els seus accessoris.

La Junta General del Sindicat, davant de la necessitat de comprar aquesta màquina i la falta de diners per adquirir-la, el 5 de març de 1920 van decidir posar en marxa una venda d’accions. Per això, van fer oferta de 600 accions amb un valor de 25 pessetes cada una i 200 acciones preferents de 100 pessetes. En total, es van emetre accions per valor de 27.500 pessetes, els diners necessaris per adquirir la màquina i els seus accessoris.

Les condicions d’aquestes accions establien que els compradors rebien un interès del 5% anual i l’amortització estava prevista en un màxim de 6 anys. L’acta de la Junta General indicava que si l’oferta d’accions tenia èxit s’habilitava la compra de la trilladora.

En aquest cas, el portador d’aquest títol tenia 12 accions que va amortitzar l’any 1924 rebent les 300 pessetes de les accions i les 15 pessetes pels interessos de l’any 1923.

El Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Caldes de Montbui es va crear l’any 1914 quan es va dissoldre la Cambra Agrícola del Vallès de Caldes de Montbui. Va ser una cooperativa de propietaris agrícoles que compartien recursos per tal de cultivar les seves terres i defensar els seus interessos. Desprès de la Guerra Civil l’edifici, i tot el seu patrimoni, va ser assumit per la Hermandad de Labradores y Ganaderos.

Darrera actualització: 28.04.2023 | 10:54