El document del mes de juliol és una portada de la revista La Esquella de la Torratxa

Dijous, 1 de juliol de 2021 a les 00:00

Per aquest mes de juliol l’Arxiu Municipal ens proposa com a document del mes una portada de la revista satírica La Esquella de la Torratxa de finals del sègle XIX que pertany al fons Camil Torras

La Esquella de la Torratxa va ser un setmanari satíric republicà fundat a Barcelona al maig de 1872 pel llibreter Innocenci López i Bernagossi i que va tancar les seves publicacions al gener de 1939. L'Esquella de la Torratxa duia el subtítol de Periòdich satírich, humorístich, il·lustrat y literari. Donarà al menos uns esquellots cada setmana.

En la seva llarga trajectòria van passar per la publicació la majoria dels dibuixants de premsa del moment, artistes com Apel·les Mestres, Josep Lluís Pellicer, «Picarol», Josep Escobar, Tisner o Antoni Clavé i periodistes com Serafí Pitarra, Santiago Rusiñol («Xarau») o Rovira i Virgili.

Durant els seus 67 anys de la seva existència va patir petit períodes de censura i va passar la seva direcció del pare a fill.

Aquest mes l’arxiu presenta la portada del número 1014 de la revista La Esquella de la Torratxa publicada el dia 17 de juny de 1898. L’exemplar pertany al fons Camil Torras donat per la seva família a l’Arxiu Municipal al 2018.

El fons Camil Torras conté una petita col·lecció de premsa calderina i barcelonesa de finals del s.XIX i inicis del s.XX amb publicacions com ¡Cu-cut! o El Caldense.

 

Darrera actualització: 01.07.2021 | 11:22