El document del mes d’agost mostra una fotografia de Lluís Companys a la Festa de la Pau

Dimarts, 1 d'agost de 2023 a les 10:00

L’Arxiu Municipal mostra, com a document d’aquest mes d’agost, una fotografia de la visita al cementeri de Caldes de Montbui de la comitiva del Centre Democràtic i Progressista amb el President Lluís Companys. No es disposa de la data de la imatge

Es tracta d’una visita que es feia en el marc de la celebració de la Festa de l’Atac i de la Pau que es feia a Caldes de Montbui en record de l’atac carlí a la població el 29 i 30 de juliol de 1873 durant la tercera guerra carlina. La festivitat homenatjava als defensors de Caldes en aquell atac del qual aquest mes de juliol s’han complert 150 anys.

A l’any 1915 es van traslladar els cossos del morts defensant la vila de l’antic cementeri, situat al costat de l’església, a l’actual cementeri i es va posar una làpida commemorativa.

Com a record d’aquells fets encara es conserva aquesta làpida commemorativa, la façana amb el projectils al Raval del Remei i el rigodon Heroismo composat pel compositor i escriptor calderí Climent Cuspinera.

L’origen de la celebració de la Festa de l’Atac i de la Pau podria ser la unificació dels fets de l’atac i de la defensa de Caldes

Entre 1872 i 1876, la tercera guerra carlina, que es va desenvolupar a Catalunya, Euskadi i Navarra,, va enfrontar al bàndol carlista amb el pretendent Carles Duc de Madrid, i al govern d’Espanya, amb Amadeu I, la 1ª República Espanyola i Alfons XII. En finalitzar la guerra tercera guerra carlina, Alfons XII va decretar el març de 1876 la Festa de la Pau.

Sembla ser que l’origen de la festa era la unificació de dos fets, l’atac i la defensa de Caldes al juliol 1873 i la festa de la Pau que va decretar el rei Alfons XII al març de 1876 quan finalitzà la tercera guerra carlina.

Darrera actualització: 31.08.2023 | 13:52