El document del mes d’agost mostra el consum elèctric de l’Ajuntament de Caldes l’any 1937

Dilluns, 1 d'agost de 2022 a les 00:00

Aquest mes d’agost l’Arxiu Municipal mostra la declaració jurada que els Serveis Elèctrics Unificats de Catalunya presenten a l’Ajuntament i que grava el consum elèctric corresponent a l’any 1937. En total, la factura puja 1.442,16 pessetes

Aquest import inclou el consum de l’enllumenat públic i dels edificis que depenien de l’administració local: la casa consistorial, la biblioteca municipal, els safaretjos públics de La Piqueta i La Portalera, l’escorxador, l’hospital de Santa Susanna, l’edifici de correus al Passeig del Remei, les Escoles Nacionals al carrer Buenos Aires, el Casal Sanitari ubicat a l’Av. Pi i Margall 119 i - durant el període de guerra - les escoles ubicades a l’Av. Pi i Margall 2 i al carrer Bellit, i els balnearis Llobet i Remei.

El subministrament elèctric de l’Ajuntament el feia Electra Caldense, però a l’inici de la Guerra Civil totes les empreses del sector elèctric català van ser col·lectivitzades i unificades sota el nom de Serveis Elèctrics Unificats de Catalunya (SEUC). La direcció d’aquests serveis corresponia al Comitè Central de Control Obrer de Gas i Electricitat, on la majoria de membres pertanyien a la CNT i a la UGT, i la Generalitat només hi tenia un interventor amb poder molt limitat.

L’Ajuntament de Caldes, així com la resta població, no podia fer front a l’import del preu de la llum gairebé des de l’inici de la guerra, i el 12 de novembre de 1938 va rebre la comunicació de la Cooperativa de Fluido Eléctrico del tall del corrent si no feia els pagaments pendents abans del dia 30 d’aquell mes de novembre de 1938.

La Cooperativa de Fluido Eléctrico va ser una cooperativa de grans consumidors industrials fundada el 1920 a Sabadell. Suministrava energia a l’Electra Caldense a partir de la dècada dels anys 20.

L’abril de 1938 el SEUC s’havia dissolt i les empreses que formaven part de la Cooperativa de Fluido Eléctrico de Sabadell, com l’Electra Caldense, van passar directament al Comisariado General de Electricidad, integrat dins del Ministeri de Defensa.

 

 

Darrera actualització: 22.08.2022 | 10:07