El document de l’abril és l’acta del Ple Extraordinari del 14 d’abril de 1931 per proclamar la II República

Dijous, 1 d'abril de 2021 a les 11:00

Aquest abril l’arxiu recupera l’acta de la reunió extraordinària del Ple celebrada el 14 d’abril de 1931 per proclamar oficialment l’arribada de la II República Espanyola a l’Ajuntament

Aquest mes l’arxiu presenta l’acta de la reunió del Ple Municipal el dia 14 d’abril de 1931 reunit a les deu de la nit per proclamar l’arribada de la II República Espanyola a l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

El diumenge 12 d’abril de 1931 es van celebrar eleccions municipals a tota Espanya, unes eleccions que van ser interpretades com un plebiscit sobre el règim monàrquic. Amb una participació del 67% del cens electoral -els homes majors de 25 anys- els partits republicans, socialistes i nacionalistes van guanyar a la majoria de les capitals de província i als nuclis industrials. Tot i que a les zones més rurals la monarquia va mantenir el seu suport.

Els regidors del municipi d’Eibar van ser els primers de l’estat van proclamar la república, el matí del 14 d’abril de 1931 i, a continuació, és va anar estenen pels altres ajuntaments de l’Estat. A Catalunya, el 14 d’abril a dos quarts de dues, Francesc Macià va proclamar "L'Estat Català, que amb tota la cordialitat procurarem integrar a la Federació de Repúbliques Ibèriques"

A Caldes, els regidors electes el 12 d’abril a les eleccions municipals es van reunir el dia 14 a les deu de la nit per proclamar la república a l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Durant el ple, es va llegir la proclama de Francesc Macià i es va posar la bandera republicana a l’ajuntament, mentre que de fons s’escoltava la Marsellesa interpretada per la banda municipal.

La II República es va proclamar el 14 d’abril de 1931 i va finalitzar l’1 d’abril de 1939 amb la finalització de la Guerra Civil, amb la victòria del militars sublevats i l’inici del règim franquista.

Precisament per commemorar els 90 anys de la proclamació de la II República, el proper 14 d’abril a les 18 h l’Arxiu Municipal ha organitzat una xerrada sobre “L’obtenció del sufragi femení durant la Segona República” a càrrec de Lluís Martín Berbois. La conferència es podrà seguir a través del perfil d’Instagram @AjCaldesdeMontbui.

 

Darrera actualització: 29.03.2021 | 10:08