El document de gener presenta un expedient del 1900

Dilluns, 11 de gener de 2021 a les 00:00

El document d’aquest mes de gener correspon a l’any 1900 i és l’expedient de nomenament del Dr. Eduard Xalabarder com a metge-cirurgià municipal de Caldes de Montbui per un període de 4 anys

 

Aquest mes de gener, l’arxiu municipal presenta l'Expediente relativo al nombramiento de médico municipal de 1900 pel qual es nomena al doctor Eduard Xalabarder a data de 1 de gener de 1900 amb una durada de 4 anys i un sou de 100 pessetes anuals per atendre a 20 famílies a l'any i 5 pessetes a l'any per cada família addicional.

L'expedient presentat és el nomenament d'aquest metge municipal que, a banda d'atendre a les famílies desfavoridores, s'encarregava de garantir les mesures higièniques del cementeri i locals públics.

A inicis del s.XX no es disposava d'una cobertura sanitària similar a l'actual i calia pagar l'assistència mèdica però existia un metge municipal que atenia a les persones considerades pobres que constaven en un registre del mateix municipi. Aquesta obligació per part dels municipis es recull al Reial Decret de 14 de juny de 1891 que aprovava el reglament pel servei benèfic sanitari dels pobles.

La resta de població feia front a les necessitats d'assistència mèdica mitjançant montepios, socorros mutuos o els sistema d'aconductaments, és a dir mitjançant el pagament una quota anual.

 

 

Darrera actualització: 11.01.2021 | 13:28