El cooperant Josep Artigas conversa amb l’alcalde i la nova regidora de Cooperació

Divendres, 17 de setembre de 2021 a les 00:00

En la seva estada a Caldes, el cooperant Josep Artigas, de 75 anys i que en fa 44 que viu i treballa al Senegal, explica a l’alcalde i a la nova regidora de Cooperació Laia Cuscó els seus projectes de futur

L’escolapi calderí Josep Artigas, que porta més 40 anys al Senegal liderant projectes a la zona de Casamance, Sokone o Dakar, està passant uns dies a Caldes de Montbui i aquest dijous ha estat rebut a l’Ajuntament per l’alcalde Isidre Pineda i la regidora de Cooperació Laia Cuscó, en el que ha estat el seu primer acte com a nova regidora de la cartera de Cooperació. A la recepció també hi han assistit representants de Caldes Solidària, entitat que, juntament amb Artigas, gestiona des de finals dels anys 80 els ajuts de l’Ajuntament de Caldes als projectes en els que treballa el cooperant.

Artigas treballa al Senegal des de fa 44 anys

Josep Artigas Berenguer va néixer l’any 1946 a Castellterçol i va venir a viure a Caldes quan encara no tenia un any. L’any 1974, amb 28 anys va ser ordenat sacerdot a Caldes i l’any 1977 va marxar cap al Senegal on la comunitat escolàpia el va enviar per crear un centre de formació agrària per fomentar la subsistència al país i evitar les migracions causades per la pobresa. El seu destí va ser la regió de la Casamance, una zona amb clima tropical i alta pluviometria. Una zona, per tant, amb un gran potencial de producció agrícola. A banda de treballar per a la creació del centre de formació agrària, i de cooperatives de productors, Artigas va aprendre la llengua de les persones que l’envoltaven, el diola, la llengua majoritària a la zona de la Casamance.

Des d’aleshores Artigas ha dedicat la major part del seu treball a l’educació i a la formació d’infants i joves d’aquest país de l’Àfrica Occidental que, amb el seu propi esforç i la motivació i ajut d’Artigas, han trobat noves oportunitats. Els fruits de la seva constància, del seu optimisme, de la seva rauxa són nombrosos i importants en les comunitats on ell ha treballat: desenvolupament econòmic, oportunitats de formació i de lleure o infraestructures a través de la construcció de centres d'esbarjo, escoles, tallers formatius de joves o per a dones dissenyats i construits de forma col·laborativa per motivar la gent de la zona a quedar-se i treballar, per i a casa seva, enlloc de plantejar-se marxar.

La tasca de Josep Artigas, que sempre ha compartint les dificultats amb les comunitats empobrides, el fa ser avançat en les seves idees i formulacions en el marc de nous paradigmes de la cooperació per al desenvolupament: l’enfocament de gènere, el foment de la corresponsabilitat i de l’autonomia, la sostenibilitat, la tolerància religiosa, la implicació de les autoritats locals i regionals

Entre el 1994 fins i el 2007, Artigas viu for a de la Casamance liderant altres projectes al Senegal. Primer a la regió àrida de Niombató on es parla el wolof, que Artigas també aprèn, i on treballa en dos projectes: la creació d’un centre de formació I esbarjo a Sokone i una escola de formació agrícola a Karang. I després a Dakar, on treballa com a coordinador de tota la comunitat escolapia del Senegal i des d’on dóna suport a l’escola Kalasans del barri perifèric de Sam-Sam. Finalment, el 2007, Artigas torna a la Casamance.

Tot i que malgrat la distància, Artigas sempre s’ha sentit català, o potser precisament per això,el seu paper va ser cabdal, no tan sols en crear oportunitats al Senegal sinó també per fomentar el treball de cooperació internacional i solidaritat a Caldes de Montbui.

En aquest sentit, el seu treball i el seu exemple ha donat, i continua donant, oportunitats a joves de Caldes per conèixer la realitat del Senegal, per oferir formació com a ciutadanes i ciutadanes del món. Probablement sense voler-ho Artigas va impulsar els inicis del treball de solidaritat amb persones migrades a Caldes que, des de fa molts anys és una població d’avanguarda en cooperació al desenvolupament i en atenció a les persones migrades.

El Centre Catalunya de Mampatim, a Kolda (Senegal)

Un dels darrers projectes en els que ha participat Artigas sobre el terreny, és la creació del Centre Catalunya de Mampatim inaugurat aquest passat gener. Es tracta d’un projecte promogut per Caldes Solidària, amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i de l'Ajuntament de Caldes de Montbui i que al Senegal s’ha articulat a través de l’Association Education Solidaire.

Aquest nou equipament, situat a la regió de Kolda, coneguda també popularment com l'Alta Casamance, constitueix un espai sociocomunitari i multifuncional, amb zones per acollir tant a infants i joves com a la població en general amb l’objectiu d’acollir activitats ben diverses, des de l’acompanyament personal, a partir de l’educació en el lleure, fins a tallers educatius i formatius que facilitin l’autonomia econòmica de les persones usuàries. També es preveu la realització d’activitats comunitàries que impliquin el gran gruix de la població amb l’objectiu de desenvolupar l’entorn social i econòmic de la zona. Tot amb l’essència de la filosofia que caracteritza la cooperació d’Artigas, implicant el jovent en les decisions, la dinamització i implementació del projecte per fomentar que la població senegalesa treballi pels seus propis mitjans i amb autonomia i fomentant la construcció social del territori. El nou centre Catalunya disposa també d’espais per a la reflexió, l’alfabetització, l’esport i la dansa, preludi del nou projecte de futur en el que treballa Artigas, que actualment te 75 anys: una escola de formació professional.

Un altre nou repte d’Artigas és l’assessorament d’un nou projecte de la comunitat escolapia Mozambic.


 

 

Darrera actualització: 17.09.2021 | 14:28