El cooperant calderí Arnau Baulenas explica a la població calderina la seva tasca a El Salvador

Divendres, 30 de juliol de 2021 a les 11:00

L’advocat i cooperant calderí Arnau Baulenas, coordinador jurídic del Instituto de Derechos Humanos de la UCA a El Salvador, parla de la seva tasca i del projecte de cooperació calderí al país centreamericà

Una trentena de persones van assistir a la xerrada oferta pel cooperant i advocat calderí Arnau Baulenas, organitzada per Caldes Solidària i l’Ajuntament.

Baulenas va articular la seva xerrada al voltant del context i l’actualitat salvadorenya i dels eixos que mouen i motiven la tasca que fa a El Salvador: la coordinació jurídica de l’Instituto de Derechos Humanos de la UCA, la defensa i l’acompanyament dels drets humans a El Salvador i el projecte de cooperació subvencionat per Caldes a través de convocatòria de projectes de cooperació 2019. Un projecte que pretén ajudar a les persones i col·lectius que es veuen forçats a abandonar casa seva  generalitzada i la violació dels drets humans que es viu en aquest país.

I és precisament per aquesta tasca i defensa dels drets a El Salvador, que l’Arnau Baulenas es troba actualment en una posició delicada. En aquest context on les ordres de captura estan a l’ordre del dia i són força arbitràries, Baulenas sap que pot estar en el punt de mira.

L’acte, que va tenir lloc a l’espai juvenil El Toc, el va presentar el president de Caldes Solidària Dani López i el va tancar la regidora de Cooperació i Solidaritat Ángeles Llive, que va agrair la tasca de l’Arnau, va expressar l’orgull de tenir un calderí en la lluita de causes com aquesta i en la defensa dels drets humans i es va comprometre a seguir treballant conjuntament. Un col·loqui entre les persones assistents i amb intervencions del públic va posar el punt i final a l’acte.

Arnau Baulenas es va instal·lar a El Salvador el 2015

El primer contacte del calderí Arnau Baulenas amb El Salvador va ser l’any 2013, a través de d’un programa d’ESADE, que va repetir l’estiu del 2015. Va ser aleshores quan va decidir instal·lar-.se a San Salvador, la capital del país i comença a treballar a l’Instituto de Derechos Humanos de la UCA. També des del 2015 l’Ajuntament concedeix ajuts en matèria de cooperació als projectes que, coordinats des de Catalunya per Caldes Solidària i des d’El Salvador per l’Arnau Baulenas es porten a terme al país.

A  El Salvador la violència generalitzada, les violacions de drets humans, les amenaces, les extorsions i els assassinats són a l'ordre del dia i milers de famílies, en particular infants i adolescents, viuen sota l'amenaça de les colles, més conegudes com les maras, però també sota la forta repressió de les forces de seguretat i de l'exèrcit.

En aquest context, el projecte de Caldes Solidària, subvencionat per l’Ajuntament a través de la convocatòria de projectes de cooperació del 2019 i en el que hi participa activament Arnau Baulenas, vol donar el suport necessari a aquests col·lectius per començar una nova vida en pau, lluny d'aquests cercles de violència. Per això s’ofereix ajuda humanitària, suport jurídic, psicològic i logístic per tal de poder garantir una via de sortida segura de les persones que es veuen forçades a abandonar casa seva.  

La voluntat és que el projecte contribueixi a visibilitzar i denunciar la problemàtica d'El Salvador i mobilitzi altres entitats i organitzacions per emprendre accions similars i donar suport al major nombre de famílies possible.

 

 

 

 

Darrera actualització: 30.07.2021 | 12:06

Imatges

La xerrada d'Arnau Baulenas es va fer al pati del TOC La xerrada d'Arnau Baulenas es va fer al pati del TOC La xerrada d'Arnau Baulenas es va fer al pati del TOC