El cens de població de Caldes de Montbui del 1940 és el document del mes de setembre de l’Arxiu Municipal

Divendres, 1 de setembre de 2023 a les 10:00

L’any 1940 Caldes comptava amb 1.312 habitatges on hi vivien 1.323 famílies. Ho recull l’Estadística d’Entitats de Població i les seves edificacions de Caldes, el document que recupera aquest setembre l’Arxiu Municipal

Aquest mes de setembre l’Arxiu Municipal recupera l’Estadística d’Entitats de Població i les seves edificacions que el 1940 es va fer a Caldes de Montbui. Aquell any es van comptabilitzar 1.312 habitatges on hi vivien 1.323 famílies. Altres detalls que es desprenen del document és que hi havia 111 edificis que es consideraven que no eren habitatges i que, per tant, tenien altres usos i que hi havia 3 edificacions que es considerava que estaven en estat ruïnós. Una altra curiositat és que aquell any a Caldes només hi havia 58 edificacions que tinguessin 4 plantes, un d’ells la Torre Marimon. I tan sols hi havia 3 edificis a tot el municipi de més de 4 plantes.

El recompte es va fer seguint l’ordre del govern franquista de 27 d’octubre de 1939 que acordava la creació de l’Estadística d’entitats de població i les seves edificacions del conjunt d’Espanya. Aquesta norma marcava la divisió, a nivell estadístic, del territori en entitats de població amb la voluntat de que cap territori i edificació restes fora d’una entitat de població. Els termes municipals estaven formats per les seves entitats de població. A Caldes es van definir 7 entitats: la Vila, Sant Sebastià de Montmajor, Montbui, les Pedreres, la Granja Agrícola, Torre Negrell i el Remei.

L’entitat de Sant Sebastià de Montmajor també incorporava El Farell, El Fonoll i Les Elies, entre altres indrets. Pel que fa referència a l’entitat de població Montbui incloïa diversos masos entre ells Campdepadrós, Torre Jordana o Can Cararac. Mentre que l’entitat de població de Les Pedreres estava formada pel Prat de Dalt, Castellvell, El Pasqualet i Mas Palet, entre altres masos. La Granja Agrícola, a més de l’actual Torre Marimon, també incloïa Mas Solà i el Molí d’en Ral. Finalment, Torre Negrell a banda del mas que li donava nom també formaven part d’aquest nucli poblacional Can Patafa o el mas Viladevall.

Des del punt de vista estadístic, les entitats de població encara continuen existint, tot i que evidentment han variat des de 1940.

Darrera actualització: 25.08.2023 | 12:08

Imatges