El 10è aniversari de l'Escola Bressol Municipal La Lluna

Dilluns, 22 de setembre de 2014

Ens agradaria compartir amb el poble de Caldes que l’Escola Bressol Municipal La Lluna ja fa deu anys va obrir les seves portes ...

Reflexions de l'equip d'educadores.

Ens agradaria compartir amb el poble de Caldes que l’Escola Bressol Municipal La Lluna ja fa deu anys va obrir les seves portes. Des que va ser inaugurada el 12 de setembre de 2004, per la necessitat social del moment, La Lluna ha estat construint la seva pròpia història.

Els inicis no van ser fàcils. Començar un nou projecte d’escola suposava un gran repte. Vam haver d’afrontar les primeres dificultats en trobar-nos davant un edifici completament buit, poc material de joc, i un grup de persones amb diferents bagatges professionals. Però l’entusiasme i les ganes que teníem cadascuna de nosaltres ens van ajudar a tirar endavant i buscar estratègies per aconseguir els primers objectius que ens havíem marcat.
Les educadores vam sortir pel voltants del barri a recollir elements naturals (troncs, pinyes, flors…) i a fer compres als comerços més propers. Amb enginy i habilitat vam anar omplint de vida els espais de l’escola, dotant-los de personalitat i un caire acollidor. Es començava a intuir així el tarannà de l’equip: emprenedor, il·lusionat, obert als canvis, amb esperit crític i ganes de conèixer altres realitats i fer-se nous plantejaments.

Fruit d’aquesta recerca de materials diferents i de respostes a preguntes que ens anaven sorgint, se’ns va plantejar la necessitat de conèixer i apropar-nos a altres línies pedagògiques. S’iniciava així un periple formatiu de cursos, de visites a escoles bressol d’aquí Catalunya i de fora (Pamplona, Perpignan, Reggio Emilia, Budapest, Berlín...), acompanyat d’anècdotes inesperades que ajudaven a cohesionar el grup i ens unien personalment. Viatges amb avió amb pèrdua de maletes inclosa, àpats on es compartien experiències, llaços d’amistat amb altres professionals, peculiaritats de la cultura i gastronomia de cada lloc visitat, nits de confidències en hotels i albergs...

Aquests visites van anar molt més enllà del simple fet de conèixer noves maneres de treballar. Ens van ajudar a madurar la mirada que teníem cap a l’infant, a estar presents quan és necessari, a donar més valor als petits moments de la vida quotidiana, i a propiciar l’aprenentatge a partir del moviment i el joc lliure.

La nostra manera de fer no és fruit de la improvisació, sinó de la recerca constant del benestar dels infants i les seves famílies. En el llarg camí cap a la definició del projecte de l’escola ens ha calgut en moltes ocasions trencar amb el que educativament s’ha fet durant temps. Canvis i millores en la metodologia per respondre a les necessitats reals dels infants de les primeres edats dins la convivència en un grup, pretenent mantenir una actitud atenta i respectuosa envers ells. Els debats d’equip i les reflexions a les quals hem arribat, ens han encaminat a anar conformant un vocabulari particular, unes paraules que amb exactitud i precisió defineixin la nostra realitat: jardí, estança, procés d’acolliment, coordinació, equip, educadores, etc.

El nom de l’escola, La Lluna, no el va escollir l’equip, va sorgir a partir d’un concurs organitzat entre els alumnes de les escoles de primària de Caldes. I ara ens adonem que no podia haver estat una elecció millor. L’escola com la lluna té fases, i aquestes fases les hem vist reflectides en la nostra trajectòria. Fases minvants, com la marxa de la Victòria Duyos, una gran referent professional, o la d’algunes companyes a causa del tancament d’estances.

 Dins les fases de creixement, que creiem que tot i les petites davallades, són constants, destaquem l’enriquiment professional dels intercanvis que han propiciat les diverses visites rebudes tots aquests anys, atretes per un projecte diferent. Algunes d’elles de gran rellevància com la de l’Anna Tardos (filla d’Emmi Pikler), Ute Strub (fisioterapeuta alemanya) i altres membres de les associacions Pikler-Hengstenberg de Catalunya i Europa. També incloem en aquesta fase la creació d’un nou espai de joc, el Regòlit, que ofereix una proposta d’interacció amb sorra i objectes antics i bonics.

A La Lluna encara li queda un llarg camí per arribar a la seva plenitud, però estem orgulloses de la direcció que està prenent. Un camí que estem recorrent amb cohesió i on tothom ha aportat el seu granet de sorra. Haver viscut activament i intensa l’evolució de l’escola ens està fent créixer a nivell personal, està influint en com som fins al punt de deixar empremta en el nostre estil de vida.

Ja per finalitzar volem agrair la implicació a totes aquelles persones que han format i formen part actualment de l’escola, i fan que tot sigui possible. Dintre d’aquest gran grup fer especial menció a les famílies, que ens han confiat el que més estimen, els seus fills.

 

Equip d’educadores de l’EBM La Lluna

Darrera actualització: 22.09.2014 | 12:32