Darrers dies per visitar l’exposició “Persistents. Més enllà de la COVID”

Dimarts, 10 de gener de 2023 a les 00:00

L’exposició, que sota la mirada del fotògraf Quim Pascual mostra imatges i testimonis de persones amb COVID persistent que han participat a l’estudi pilot sobre els efectes de la balneoteràpia en la simptomatologia d’aquesta malaltia, es pot visitar fins a finals de gener

La mostra, que es pot visitar al Museu Thermalia fins finals de gener, ofereix a través de fotografies i retrats fets pel fotògraf Quim Pascual, el testimoni gràfic i oral de 43 persones fent tractaments tant individualment com col·lectiva, en un total de 41 fotografies, entre retrats i imatges documentals, i 25 àudios amb les veus de participants a l’estudi que surten a les fotografies i de dues persones que han preferit no sortir en imatges.

Per l’exposició, que es va inaugurar el diumenge 9 d’octubre en el marc de la Festa Major, han passat la majoria de persones que han ofert el seu testimoni sigui amb imatge o amb veu i han expressat el seu agraïment per l’atenció rebuda com a participants de l’estudi impulsat per l’Ajuntament sobre els possibles efectes de les aigües termals en les persones afectades de COVID persistent. Per aquestes persones, l’exposició ajuda a donar visibilitat a una malaltia que pot esdevenir crònica.

Pot l’aigua termal de Caldes pal·liar símptomes crònics de covid persistent?

Aquesta és la pregunta que trobem darrera les mirades dels retrats de l’exposició “Persistents. Més enllà de la COVID” i la que es fa el públic visitant quan passeja entre aquests retrats de persones afectades per la COVID persistent mentre escolta els seus testimonis, les veu fent el tractament termal i es descobreix llegint el mur de l’afectació que deixa la infecció per SARS-CoV2, amb més de dos-cents símptomes reconeguts.

L’exposició consta de documents gràfics i sonors i va sorgir com un projecte del fotògraf Quim Pascual, que ha realitzat tant imatges documentals com retrats de les persones afectades de COVID persistent que han participat a l’estudi. Es tracta de retrats de caràcter intimista que volen transmetre aquesta pausa i l'estat d'incertesa en el que han entrat les persones que pateixen la malaltia.

Les imatges es van fer durant els tractaments termals realitzats entre els mesos d’abril i juliol d’aquest any al Balneari Termes Victòria.

L’ambientació sonora de la mostra ha anat a càrrec del músic Ramon Solé a partir dels testimonis de les persones participants i de captar l’ambient de la galeria de banys del balneari.

Termalisme és salut

Aquesta frase que presideix el darrer panell de l’exposició, a més de constituir una afirmació en sí mateixa, pretén establir un pont entre la mostra, amb els retrats de les persones amb el barnús i fent tractament termal, i els resultats científics de l’estudi que previsiblement es faran públics durant el primer trimestre del 2023. Una mena de camí esperançador que es correspon amb el fil conductor de l’exposició que recorre 8 espais des de la primera imatge, que inclou un text de benvinguda que apunta el nou ordre en el que hem entrat a partir de la pandèmia, fins aquest darrer panell, passant per dos blocs de retrats, el mur -on es llegeixen molts dels més de 200 símptomes reconeguts de COVID persistent-, dos blocs més de retrats i un altre bloc compost per imatges col·lectives de les persones fent tractament termal i els testimonis sonors que completen l’exposició.

“Efectes de la balneoteràpia en pacients amb COVID-19 persistent”

Aquest és el projecte de recerca encarregat per l’Ajuntament al Grup de recerca músculo-esquelètica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques – IMIM- liderat per la Dra. Natàlia García Giralt. Una investigació que ha comptat amb la participació de 48 pacients que entre l’abril i el juliol d’aquest any s’han sotmès a tractament termal en una estació balneària amb aigua minero-medicinal qualificada com clorurado-sòdica hipertermal, segons els compendis d’Hidrologia Mèdica. S’ha avaluat la progressió de diferents paràmetres de qualitat de vida d’aquestes pacients en comparació amb 48 pacients, també amb COVID persistent, però que no han realitzat el tractament amb balneoteràpia.

Horaris Thermalia

De dimarts a dissabte: de 10h a 14h i de 16h a 19h

Diumenges: de 10h a 14h

Dilluns tancat


 


 


 

Darrera actualització: 11.01.2023 | 09:54

Imatges