Cinc alumnes del l’Institut Manolo Hugué participen a la 19ena edició del Campus Ítaca de la UAB

Dijous, 7 de juliol de 2022 a les 00:00

Cinc estudiants de 3r d’ESO de l’Institut Manolo Hugué han participat a la 19ena edició del Campus Ítaca, organitzat per la Fundació Autònoma Solidària amb la col·laboració de l’Ajuntament

La XIX edició del Campus Ítaca de la Universitat Autònoma de Barcelona ha comptat amb la participació de 5 joves de Caldes de Montbui. Tots ells, alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Manolo Hugué. Els participants han estat seleccionats a través d’una comissió mixta formada per representants del centre educatiu i de l’Ajuntament. Els estudiants que participen en aquesta activitat tenen la oportunitat d’apropar-se durant una setmana a la realitat del campus de la UAB a través d’activitats lúdiques i educatives.   

De fet, un dels elements fonamentals per a la realització del programa és la col·laboració dels instituts en la selecció i seguiment dels alumnes durant la seva estada i en anys posteriors, ja que faciliten dades sobre el seu rendiment i itinerari acadèmic a la UAB per a la valoració dels resultats obtinguts.

Una de les novetats de la 19ena edició del Campus Ítaca és l’ampliació de l’horari d’activitats a la tarda, el que ha permès incloure noves activitats sobre ràdio i televisió, antropologia i cultura, llengües i xarxes socials. A més, s’han eliminat totes les mesures sanitàries provocades per la Covid i s’ha pogut recuperar la normalitat en la dinàmica de funcionament del Campus.

El Campus Ítaca s’organitza en dos torns. El primer, en el qual han participat els estudiants de Caldes de Montbui, s’ha dut a terme del 27 de juny al 5 de juliol. El segon torn es durà a terme entre el 7 i el 15 de juliol. En aquesta edició hi participen 317 joves de 64 instituts d’una vintena de municipis del Vallès Oriental i Occidental.

El Campus Ítaca, una eina per incentivar els joves a continuar amb els estudis

El Campus Ítaca és un programa socioeducatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que va començar l’any 2004 adreçat a estudiants de secundària. El programa va adreçat a nois i noies de 15 i 16 anys que han acabat 3r d’ESO i que durant el proper curs hauran d’optar entre accedir al món laboral, cursar algun mòdul professional de grau mitjà o fer batxillerat. La finalitat del programa és aconseguir que un major nombre d’estudiants continuï a la secundària postobligatòria per poder cursar, més endavant, cicles formatius de grau superior o estudis universitaris. Alhora, el Campus Ítaca vol ser un espai de convivència entre nois i noies d’entorns socials diversos i potencia l’ús del català com a llengua vehicular de comunicació.

El programa és  gratuït i consisteix en una estada diürna de set dies laborables al campus de la UAB durant la qual els joves fan activitats acadèmiques, lúdiques i de suport a l’estudi. Els participants s’organitzen en grups heterogenis. Cada grup té almenys una tutora o un tutor que fa l‘acompanyament i l’orientació en totes les activitats que faran durant la seva estada a la Universitat. Les activitats es fan en grups de treball cooperatiu i són activitats acadèmiques i lúdiques com tallers, debats o la realització d’un projecte i activitats especials.

L’Ajuntament col·labora en el finançament del Campus Ítaca

L’Ajuntament de Caldes de Montbui ha apostat per aquesta iniciativa des de l’any 2007, quan es va signar conveni de col·laboració. Durant les 15 edicions que s’han dut a terme, hi ha participat més d’un centenar d’alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Manolo Hugué.

Aquest 2022, l’aportació de l’Ajuntament és de 775 € (uns 155 €/alumne) amb el que es finança bàsicament el transport i el material dels 5 alumnes de l’Institut Manolo Hugué que participen al Campus Ítaca. La manutenció va a càrrec dels joves. La resta del projecte està finançat per la mateixa UAB i pel Grup Santander, com a principal patrocinador.

Darrera actualització: 07.07.2022 | 12:33