I ara, la Capvuitada

Dimecres, 16 d’octubre de 2013

La Festa Major continua amb els actes de Capvuitada, que comencen divendres 18 i acaben diumenge 20 i que inclouen el tradicional Aplec del Remei calderí. http://festamajor.caldesdemontbui.cat

Una de les principals singularitats de la Festa Major calderina és la celebració de la Capvuitada, el cap de setmana següent. I l’acte central de la Capvuitada és l’Aplec del Remei, que ofereix una exhibició de colles tradicionals, parades de productes i entitats diversos i activitats per a petits i grans. L’Aplec té lloc durant tot el matí de diumenge.

Tanmateix, per anar obrint boca, divendres i dissabte també hi ha propostes interessants per a tots els públics, com la celebració dels 150 anys de Cant Coral a Caldes, espectacles infantils i familiars, el concert de Juan Perro al Centre, Ateneu Democràtic i Progressista, una diada artística i gastronòmica organitzada per restauradors del poble, el “Mulla’t per la mobilitat organitzat per l’entitat Pas a pas, sopar i ball al Casino de Caldes, etc. A més, els Diables segueixen celebrant els 20 anys de banyes per Capvuitada, amb una Ceptrotada i un concert el dissabte.

Del 18 al 20 d’octubre, Caldes bull, a Caldes segueix la festa! Consulteu les activitats de Capvuitada al programa de Festa Major.

Més sobre la commemoració dels 150 anys de Cant Coral calderí
Coincidint amb Capvuitada, Caldes de Montbui els 150 anys del primer Cant Coral fet a la vila i dels qual se’n té constància.

Per commemorar l’efemèride, el divendres 18 d’octubre, a les 20 h, la Sala de Plens acollirà una xerrada a càrrec de l’historiador Jaume Carbonell. Acompanyaran al ponent, a la taula, el regidor de Cultura, Josep Gaspar, i el president de la Federació de Cors Clavé, Josep Cruells.

I dissabte 19, a les 18 h, a l’Església de Santa Maria, les corals de Caldes i la Societat Coral Estrella Daurada oferiran un concert homenatge a aquest segle i mig de cant coral a Caldes de Montbui.

Més sobre les fires i mostres de l’Aplec del Remei
Com és tradició, l’aplec del Remei que se celebra a la capvuitada de Festa Major omplirà el passeig de fires i mostres de tot tipus.

Diumenge 20 d’octubre, de 10 h a 14 h, el passeig del Remei acull una representació de colles, entitats i productes de proximitat i un magnífic recorregut per l’artesania, l’alimentació, les antiguitats i la brocanteria catalanes, amb parades vingudes d’arreu. A més, la Fira d’Antiquaris i Brocanters, que té lloc el tercer diumenge de cada mes, amb motiu de l’aplec es trasllada al Remei (habitualment es fa a la plaça de la Font del Lleó).

En general, trobareu parades d’art tèxtil, formatges, embotits, joieria i bijuteria, ceràmica, sabons, dolços, salats, herbolaris, pintures; i també puntaires, cotxes antics, carros, cercaviles de bastons, sardanes, gegants i castells i un llarg etcètera que donen a aquest aplec un gama de colors infinita.

http://festamajor.caldesdemontbui.cat - www.visiteucaldes.cat www.caldesdemontbui.cat

Història de la Capvuitada
Fins al mitjans del segle XIX, Caldes de Montbui celebrava la seva Festa Major el dia de Santa Susanna, l’11 d’agost. I tenia com a festes i patrones secundàries la de la Santa Majestat i la del Remei.

Una acta del Ple de l’Ajuntament del 21 de juliol de 1861 recull la decisió municipal de canviar la festa de dia, donat que l’agost era un mes massa calorós per atraure els visitants amb el doble atractiu de venir a la Festa Major i prendre un bany termal. La festa va ser traslladada al quart diumenge de setembre (dia de la Santa Majestat).

Aquest primer intent va ser un fracàs, perquè la vila es reservava per la celebració de l’Aplec del Remei que tenia lloc el segon diumenge d’octubre.

La solució definitiva, i que ha arribat fins als nostres dies, va ser fusionar les dues festes de la següent manera: la Festa Major es va traslladar al segon cap de setmana d’octubre i la festa del Remei va passar al tercer diumenge, convertint-se en un fi de festa al cap de vuit dies.

 

Darrera actualització: 16.10.2013 | 11:34