Caldes se suma a la celebració del Dia d’Homenatge a les víctimes del nazisme

Dimecres, 5 de maig de 2021

L’Ajuntament aprova la moció per adherir-se a la xarxa “Mai Més” de prevenció del feixisme coincidint amb el Dia d’Homenatge als espanyols víctimes del nazisme

El Ple de l’Ajuntament del mes d’abril ha aprovat per unanimitat la moció per l’adhesió de Caldes de Montbui a la “Xarxa de memòria i de prevenció del feixisme. Mai Més”. Aquest projecte té com a principals objectius la recuperació i la defensa de la memòria història des d’una perspectiva local i a partir de les experiències i vivències personals dels veïns d’aquests municipis. La iniciativa, impulsada per l’associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, té com a finalitat fonamental recuperar els valors republicans, defensar la memòria dels deportats espanyols i catalans, i sensibilitzar la població perquè “mai més” es repeteixin situacions semblants.

El projecte “Mai Més” vol defensar la memòria històrica a partir de les experiències personals, de les històries de persones de la localitat, que el feixisme va internar en els camps de concentració nazis. Tal com defensen a la moció els impulsors del projecte “són projectes amb rostre que han d’aportar a la ciutadania i a la joventut la memòria que ha d’esdevenir compromís”. D’aquesta manera, es pretén que aquesta iniciativa serveixi per sensibilitzar contra el feixisme a partir del relat i les vivències de persones concretes de cada municipi. Unes experiències que el projecte “Mai Més” vol convertir en un relat històric de l’exili i la deportació.

En el cas de Caldes de Montbui, van ser una dotzena de veïns els que van ser deportats als camps nazis. Segons la investigació duta a terme per l’historiador Eduard Puigventòs “es tracta d’una proporció alta, tenint en compte els poc més de cinc mil habitants que tenia Caldes de Montbui el 1936. Tots ells eren homes i la majoria havia lluitat, per grat o per força, a la Guerra Civil”. D’aquests, 10 van acabar morint en aquests camps. Inicialment, tots van ser traslladats a Mauthausen, on la meitat van morir. L’altra meitat va ser enviada a Gusen, on també van acabar morint. Una de les víctimes calderines del feixisme és Josep Maria Catafau Rabadà. Aquest carnisser, nascut el 1914, va passar per Mauthausen i va acabar morint al camp de Gusen el novembre del 1941, amb tan sols 27 anys.

El 26 d’abril de 2019 el Consell de Ministres va acordar instaurar el 5 de maig com a Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya. La data coincideix amb el dia de l’alliberament, el 1945, del camp de concentració de Mauthausen, a Àustria. Gairebé 10.000 espanyols van ser deportats a camps nazis. Uns 7.500 van ser internats al camp de Mauthausen. Més de 5.000 espanyols van morir en camps de concentració nazis. 

L’associació Amical Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya va ser fundada el 1962, en plena dictadura, i actualment és l’entitat més antiga de l’estat en la defensa i la preservació de la memòria històrica. Compta gairebé amb un miler de socis, repartits per tot l’estat i també per altres països d’Europa i Amèrica.

Darrera actualització: 5.05.2021 | 07:58