Caldes i Saint-Paul-Lès-Dax reforcen l’agermanament treballant conjuntament temes com termalisme o la transició energètica

Dilluns, 15 de novembre de 2021 a les 00:00

La visita dels representants del municipi francès de Saint-Paul-Lès-Dax durant quatre dies ha servit per enfortir els lligams amb Caldes i preparar els actes dels 10 anys d’agermanament

Una vintena de representants del municipi de Saint-Paul-Lès-Dax ha visitat Caldes de Montbui de l’11 al 14 de novembre. La delegació francesa, encapçalada per l’alcalde, Julien Bazus, ha aprofitat el viatge per dur a terme diverses jornades de treball en diferents àmbits amb l’objectiu de reforçar i enfortir l’agermanament entre els dos municipis. En concret, s’han dut a terme dues jornades de treball, el matí i la tarda de divendres, amb diverses reunions per treballar conjuntament temes com el termalisme, la transició energètica o la joventut.

L'alcalde Isidre Pineda destaca la importància d'aquesta trobada.

Julien Bazus, alcalde de Saint-Paul-lés-Dax, celebra la possibilitat de dur a terme la trobada físicament, després de les restriccions imposades per la pandèmia.

La trobada ha estat organitzada per les dues associacions impulsores de l’agermanament, la calderina Amics d’Europa i la francesa Comité de Jumelage, i també ha servit per començar a preparar els actes per celebrar el 2022 els 10 anys que les dues localitats es van agermanar. Un aniversari que ha de servir de punt d’inflexió per aprofundir en les relacions i els lligams entre les dues localitats.

Cécilia Couralet, presidenta del Comité de Jumelage, i Pau León, president de l'Associació Amics d'Europa, expliquen les propostes que hi ha per celebrar el desè aniversari de l'agermanament. 

El programa d’actes també ha inclòs, divendres al vespre, una recepció oficial de la delegació de Saint-Paul-lès-Dax a l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Durant l’acte, l’alcalde de la localitat francesa ha signat el llibre d’honor de Caldes i ha rebut un gravat original de Rosa Ferreres. De fet, era la primera vegada que Julien Bazus, el nou alcalde del municipi francès, visitava Caldes. Durant la seva estada, el dissabte al matí la delegació francesa també ha fet una visita guiada pel poble.

Avançar en la col·laboració entre les dues localitats

Els representants de Saint-Paul-lès-Dax i de Caldes de Montbui han treballat específicament tres grans temes en el quals s’ha decidit avançar i col·laborar. El primer d’ells, el del termalisme i, en concret, del projecte de FP de Termalisme. En aquest sentit, s’ha posat de relleu la importància que va tenir l’intercanvi d’idees i d’experiències en relació al termalisme que hi va haver entre els dos municipis en la darrera visita que Caldes va fer al municipi francès. Davant d’això, s’ha posat de manifest la necessitat de promoure l’intercanvi d’estudiants de FP de Termalisme, per facilitar que estudiants de l’Institut Manolo Hugué puguin viatjar fins a Saint-Paul-lès-Dax per conèixer la realitat del termalisme en aquell municipis. També s’ha posat damunt la taula la possibilitat de dur a terme un intercanvi d’estudiants d’idiomes. En aquest sentit, des de l’Associació Amics d’Europa ha fet la proposta d’habilitar, com un projecte propi de l’entitat, posar en marxa un programa de beques per a finançar el viatge i l’estada d’algun estudiant al municipi francès.

El segon dels temes que s’ha tractat és el que fa referència al projecte de Comunitat Energètica Local (CEL). En aquest sentit, s’ha convidat a l’Ajuntament de Saint-Paul-lès-Dax a participar d’una jornada sobre la transició energètica que es durà a terme a Caldes de Montbui cap el març de 2022. Se’ls ha convidat perquè expliquin com és el seu model de gestió de comunitat energètica, que és diferent a la impulsada des de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

Finalment, el tercer àmbit en què han treballat les dues delegacions ha estat el que fa referència als joves. Els representants francesos han explicat la seva experiència en relació als camps de treball que organitzen específicament per a joves. A partir d’aquí, han fet oficial la proposta d’impulsar conjuntament un projecte d’intercanvi entre joves dels dos municipis per participar en aquests camps de treball, que es farien a l’estiu. També s’ha abordat la possibilitat d’articular altres tipus d’intercanvis, però en aquest de més curta durada i entre entitats calderines i franceses. I això, amb l’objectiu de compartir coneixements en matèries concretes o per fomentar l’intercanvi lingüístic.

Punt de partida a la celebració del 10è aniversari de l’agermanament

La visita dels representants de Saint-Paul-lès-Dax també ha servit per començar a posar fil a l’agulla a la celebració del desè aniversari de l’agermanament de les dues localitats. D’aquesta manera, les entitats impulsores de l’agermanament han començat a treballar conjuntament en un programa d’actes pel 2022. En aquest sentit, Cécilia Couralet, presidenta del Comitè de Jumelage de Saint-Paul-lès-Dax, i Pau León, president de l’Associació Amics d’Europa de Caldes de Montbui, han plantejat diverses accions per a dur a terme a cada un dels municipis durant tot l’any per tal de celebrar l’aniversari de l’agermanament.

Darrera actualització: 15.11.2021 | 12:25