Caldes dedica el 20J als camps de refugiats del Sahara

Dilluns, 20 de juny de 2022 a les 00:00

El municipi se suma a la campanya “Siguem refugi” impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament amb un acte dedicat al camp de refugiats del Sàhara, el 20 de juny, Dia Mundial de les Persones Refugiades

El municipi ha triat aquest camp per la seva vinculació amb el poble sahrauí a través de programes com “Vacances en pau”, impulsat per Caldes Solidaria i que aquest any es reactiva, i projectes de cooperació impulsats per l’Ajuntament, com ara el de manteniment del laboratori de producció local de medicaments genèrics.

Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui.

Amb aquest acte solidari i de denúncia, que s’ha obert i tancat amb una interpretació musical de joves de Caldes, el municipi reitera el seu posicionament al costat de la causa sahrauí en el marc de la campanya «Siguem Refugi» i de l’exposició que precisament avui s’ha mostrat durant l’acte que ha tingut lloc al jardí de l’Espai Juvenil El TOC. L’acte també ha acollit la lectura del Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades i una representació sobre què significa ser una persona refugiada a càrrec de l’actor calderí Ferran Devesa.

Municipis catalans són refugi

Caldes de Montbui s’ha unit a la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps”, que va començar el passat 8 de juny, amb l’objectiu de denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i per donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi.

La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política.  Per aquest motiu, “Siguem Refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen.

La campanya, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i que compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya és de llarga durada i s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny). El seu objectiu és generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny.

La campanya consta de quatre vessants: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa online i offline, l’acció de sensibilització a l’espai públic que ha tingut lloc aquest dilluns 20 de juny i un manual de treball per a escoles i instituts. A més, a la pàgina web www.siguemrefugi.org, es pot consultar tota la informació referent a la campanya i es poden veure els continguts de les exposicions i un banc de recursos addicional per ampliar informació.

La resposta del municipalisme en matèria de refugi

Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades. Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi. En total, s’han pogut impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan.

Els projectes finançats pels diferents municipis de Catalunya formen part de diversos sectors, com el suport jurídic a persones sol·licitants d’asil, l’accés a mitjans de vida i alimentació, el rescat marítim o el suport psicològic de les persones en trànsit. Aquestes iniciatives són possibles gràcies a la tasca que desenvolupen entitats sobre el terreny com el Lesbos Legal Center (Grècia), KlikAckiv (corredor dels Balcans a Sèrbia), l’associació Atlas, Ca-minando Fronteras, Solidary Wheels o No Name Kitchen (a la frontera Occidental euroafricana), Ponts per la Pau Afganistan), o Un Ponte Per (al Kurdistan i al Líban).

Darrera actualització: 21.06.2022 | 09:05

Imatges