Caldes de Montbui, municipi membre del Fons Català, condemna la vulneració de drets del poble afganès

Dijous, 19 d'agost de 2021 a les 00:00

Caldes, entre els pobles i entitats municipalistes que, a l'empara del Fons Català,  reclamen una resposta internacional contra la crisi humanitària i de refugiats que viu l’Afganistan  

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha denunciat “la responsabilitat de les potències mundials pel conflicte sostingut durant 42 anys a l’Afganistan i reclama una resposta contundent de la comunitat internacional a la crisi humanitària i de refugiats generada pel retorn al poder dels taliban i un compromís ferm amb la recerca de solucions que estabilitzin el país en un marc de respecte als Drets Humans, especialment de les dones”.

Caldes de Montbui, membre del Fons, se suma a les exigències municipalistes i condemna l’oblit al qual s’ha sotmès a la població afganesa durant dècades, ara agreujat davant la consolidació al país de les forces talibanes.

Per tot plegat, la vila subscriu el posicionament del Fons, qui denuncia  l’oblit i l’abandonament al què s’ha condemnat durant dècades a la població afganesa i reclama que:

 “La comunitat internacional doni una resposta clara i contundent a curt termini a l’agreujament de la crisi humanitària sostinguda que viu l’Afganistan, garantint vies segures a les persones que cerquen refugi, i exerceixi la pressió necessària per tal que es garanteixin els Drets Humans, especialment per a les dones i infants, en territori afganès, als camps de refugiats i al llarg de les rutes de fugida.

La comunitat internacional es comprometi de forma decidida a la recerca de solucions polítiques a mig i llarg termini que garanteixin la pacificació i estabilitat de l’Afganistan segons el model social que la seva població decideixi lliurament, sense ingerències que responguin a interessos de tercers països i en un marc que preservi la integritat física i moral de tota la població afganesa.

La Unió Europea i els països membres excloguin l’Afganistan del llistat de països segurs, s’aturin les deportacions i facilitin l’entrada per vies segures de les persones refugiades originàries d’aquest país.   

L’estat espanyol incrementi els fons d’assistència humanitària per contribuir a la cobertura de les necessitats urgents dels 18 milions de persones que la requereixen a l’Afganistan per a la seva supervivència.   

Les comunitats autònomes i els governs locals de Catalunya i d’arreu de l’estat es comprometin a oferir places d’acollida per mitigar el patiment de les persones refugiades, reforçant la línia de treball de Món Local Refugi.   

Els governs locals contemplin estratègies d’Educació per la Justícia Global, Educació Crítica i Cultura de Pau per sensibilitzar sobre els orígens del conflicte a l’Afganistan i avançar-se a les reaccions que des dels discursos d’odi es puguin produir davant el previsible nou allau de persones refugiades.”

Darrera actualització: 19.08.2021 | 11:55