Caldes de Montbui i Saint-Paul-lès-Dax renoven el compromís d’agermanament

Dimarts, 11 d'octubre de 2022 a les 00:00

Coincidint amb el desè aniversari de l’agermanament entre Saint-Paul-lès-Dax i Caldes de Montbui, les viles termals francesa i catalana reiteren el seu compromís de mantenir viu l’esperit de cooperació

Més de 50 veïnes i veïnes de Saint-Paul-lès-Dax, entre elles l’alcalde, Julien Bazus, i la presidenta del Comité de Jumelage, Cécilia Couraler, han visitat Caldes de Montbui aquesta Festa Major per renovar el compromís d’agermanament entre les viles termals francesa i catalana.

L’acte de firma de renovació dels acords que es van prendre l’any 2012 ha tingut lloc a les Termes Romanes, el dissabte de Festa Major, presidit pels alcaldes Isidre Pineda i Julien Bazus, la primera tinenta d’alcaldia i regidora d’Europa i Projecció Exterior, Núria Carné, el president de l’Associació d’Amics d’Europa, Pau León, i la presidenta del Comité de Jumelage, Cécilia Couraler.

La firma a Caldes de Montbui complementa la primera part d’aquesta renovació dels acords, que va tenir lloc a Saint-Paul-lès-Dax el passat 4 de juny. La població francesa va aprofitar la seva festa nacional per renovar l’agermanament i per lliurar les claus de la ciutat a l’alcalde Isidre Pineda.

Podeu llegir l’acord signat el passat 9 d’octubre, a Caldes de Montbui, al document adjunt.

A través d’aquest acte simbòlic, les dues poblacions inicien un nou recorregut de col·laboració, comptant ara amb l’experiència i multitud de lligams en diferents àmbits de la vida municipal que no tenien fa 10 anys. Aquesta dècada ha servit per establir relacions institucionals, educatives, culturals, esportives, sobre fets i patrimonials i tradicionals i personals, entre moltes altres.

El partit de Rugby Touch, el taller de Sardanes i la trobada institucional celebrats en el marc de la Festa Major han estat alguns exemples dels espais que comparteixen veïns i veïnes de les dues poblacions. A aquests s’afegeixen molts altres, com ara la col·laboració amb l’Institut Manolo Hugué relacionada amb la formació en termalisme o les múltiples trobades d’entitats que han tingut lloc al llarg d’aquests 10 anys.

2012, l’any de l’agermanament amb la població francesa

Cathy Delmon, alcaldessa de Saint-Paul-lès-Dax, i Jordi Solé, alcalde de Caldes de Montbui l’any 2012, van protagonitzar la primera firma de l’acord d’agermanament entre les dues poblacions.

Saint-Paul-lès-Dax va descobrir l’aigua termal ara fa uns 30 anys, de manera casual. Aquesta descoberta va significar la transformació total de la vila de prop de 14.000 habitants situada a la regió d’Aquitania (departament de Les Landes). El poble s’ha convertit en un centre termal de referència, que combina les propietats curatives de l’aigua termal amb espais d’oci urbà i oci en els entorns naturals del voltant del llac Adour.

La seva joventut pel que fa al fet termal els va animar a iniciar un projecte d’agermanament amb un poble amb més experiència, i Caldes de Montbui va ser la població elegida. La coincidència d’objectius i l’entesa que de seguida es va donar durant les trobades institucionals i de diferents sectors socials van propiciar la formalització d’aquesta unió.

L’any 2012, els dos pobles van definir els objectius i el fil argumentari del treball que han fet de manera conjunta i que ha estat basat en el termalisme, l’associacionisme, l’acció social i l’europeisme.

Darrera actualització: 11.10.2022 | 13:31