Caldes de Montbui assumeix la presidència de l’AMERC

Divendres, 23 de setembre de 2022 a les 00:00

L’alcalde de Caldes, Isidre Pineda, agafa el relleu d’Isabel Garcia, alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda al capdavant de l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes, l’AMERC

El relleu en la presidència de l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes ha estat l’únic punt de l’ordre del dia de l’assemblea anual de l’AMERC celebrada aquest migdia a la Sala Noble de Can Rius de Caldes de Montbui, a més de l’aprovació de l’Acte de la darrera sessió celebrada el passat mes de juliol.

A més de l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda Isabel Garcia i l’alcalde de Caldes de Montbui Isidre Pineda, l’assemblea ha aplegat els alcaldes de Palau-solità i Plegamans Oriol Lozano; de La Llagosta, Oscar Sierra i de Polinyà, Javi Silva. A la trobada anual també hi han participat regidors i regidores dels diferents municipis.

La presidència de Caldes de Montbui és la segona del segon cicle que va començar de nou l’any passat amb Santa Perpètua de Mogoda.

L’alcaldessa de Santa Perpètua i presidenta sortint de l’AMERC ha repassat el treball realitzat durant el darrer any i ha recordat les línies d’actuació en que s’està treballant: cooperació, concentració i impuls per compartir projectes com el Compraprop, mobilitat sostenible i transició energètica.

L’alcalde de Caldes i president entrant ha plantejat precisament la potenciació de polítiques de transició energètica com un dels principals reptes que vol impulsar des de la presidència i, en aquest sentit, ha plantejat com una possibilitat l’ampliació de la Comunitat Energètica de Caldes (la CEL) als altres municipis de l’AMERC.

En el torn de paraules també s’han apuntat algunes idees com la de l’alcalde de la Llagosta, Oscar Sierra, que ha volgut posar sobre la taula la proposta de demanar que l’AMERC entri a formar part de l’AMB com si es tractés d’un municipi de més de 50.000 habitants, per tal de tenir veu i vot dins de l’organisme metropolità.

L’AMERC

Creada l’any 2014, l’Associació de Municipis de l’Eix Riera de Caldes és una àrea econòmica de caràcter territorial que s'estén de Nord a Sud al llarg d'aquesta llera fluvial, i està constituïda pels termes municipals de Caldes de Montbui, Sentmenat, Palausolità i Plegamans, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda i La Llagosta. 

La mobilitat sostenible, la transició energètic i la lluita contra el canvi climàtic són alguns dels reptes de l’AMERC que s’han afegit als objectius fundacionals de l’Associació que són la potenciació del desenvolupament empresarial, la indústria i la creació d’ocupació dels sis municipis que, amb un territori de 109 Km2, aplega una població de més de 89.000 habitants amb un teixit empresarial que inclou 32 polígons amb unes 3.500 empreses i més de 50.000 llocs de treball.

L’Eix de la Riera de Caldes es situa al bell mig de la divisió administrativa entre les dues comarques vallesanes, occidental i oriental, i constitueix un eix essencial de comunicacions entre els dos Vallesos, amb l’àrea metropolitana de Barcelona i amb la resta de comarques catalanes. Aquesta situació estratègica comporta l'existència d'una importantíssima concentració d’activitats industrials a la zona que alhora ha afavorit l’evolució demogràfica i ocupacional dels municipis de l’eix.

Els indicadors socials i econòmics, com ara el creixement en nombre d'habitants, l'estructura d'edats de la població, les taxes d'atur o la tipologia de l'activitat, presenten fortes similituds en tots aquests municipis. També les dades de mobilitat obligada mostren profundes interrelacions pel que fa al mercat laboral, fins al punt que prop d’un 80% de la població ocupada resideix i treballa  a l’àmbit territorial de l’eix.

La presidència de l’AMERC és rotatòria i de caràcter anual.

 

 

 

Darrera actualització: 26.09.2022 | 13:59

Enllaços

Imatges