Caldes de Montbui acull l’assemblea general de l’Associació Europea de Ciutats Termals i Històriques

Dimarts, 26 d’abril de 2022

Del 4 al 6 de maig Caldes serà la capital europea del termalisme amb la trobada dels representants de la cinquantena de ciutats que formen part de l’European Historic Thermal Towns Association

Caldes de Montbui serà la capital europea del termalisme del 4 al 6 de maig. Durant la primera setmana de maig, el municipi acollirà els representants de la cinquantena de ciutats de 18 països diferents que formen part de l’European Historic Thermal Towns Association (EHTTA). Durant 3 dies, es duran a terme diverses activitats relacionades amb la difusió i promoció del termalisme i patrimoni, així com també, se celebrarà l’assemblea general de l’Associació Europea de Ciutats Termals i Històriques, una entitat que actualment presideix Mario Crecente.

El programa combina les reunions de treball intern de l’associació amb les activitats de divulgació del termalisme i la descoberta del municipi i del seu patrimoni. L’acte principal és l’assemblea general, que se celebrarà dijous 5 de maig al matí a la Sala Noble de l’espai Can Rius. Però abans, l’altra activitat destacada del programa és l’anomenat “Cafè d’Europa”. Una sessió de conferències breus que organitza el comitè científic d’aquesta entitat europea que es durà a terme la tarda del dimecres 4 de maig al Safareig de la Portalera. Hi participaran diferents ponents i, en el cas de Caldes, s’explicaran els diferents usos de l’aigua termal al municipi i s’explicarà el projecte del reg termal, un projecte que precisament ha estat reconegut amb un premi europeu. En aquest sentit, al costat de Caldes també parlaran els representants del Vendrell, la Garriga i de Caldes de Malavella per compartir les seves experiències en l’àmbit termal relacionades amb el turisme de costa, el modernisme i la comercialització de l’aigua, respectivament.

 

Una trobada per presentar Caldes com a destí turístic

La trobada és, a la vegada, un aparador del municipi i del seu patrimoni. Per aquest motiu, durant la seva estada, els participants vinguts d’arreu d’Europa tenen l’oportunitat de conèixer les opcions turístiques de Caldes. Per exemple, els diversos circuits termals, el museu Thermalia o les termes romanes amb diferents tours per la localitat. També podran descobrir el patrimoni arquitectònic, gastronòmic i cultural.

 

Una oportunitat també recuperar el patrimoni local

La celebració de l’assemblea general de l’Associació Europea de Ciutats Termals i Històriques és també una manera d’apostar per la recuperació del patrimoni local. En concret, s’han dut a terme treballs de sanejament i millora del safareig de La Portalera. A més, l’Ajuntament ha finançat també les tasques de recuperació dels antics gegants del municipi, que tenen a veure directament amb el termalisme. Uns treballs que permetran, a partir d’ara, que Caldes de Montbui disposi de dos nous gegantons romans: la Cornelia Flora i el Lluci Caecili.

 

Caldes, membre de l’EHTTA des del 2018

L’octubre del 2018 Caldes de Montbui va entrar a formar part d’aquesta associació en la candidatura presentada a Ourense. A aquesta entitat només s’hi pot accedir després de la validació del comitè científic encarregat d’examinar si es compleixen uns estrictes requisits relacionats amb l’ús de les aigües termals o la conservació del patrimoni arquitectònic, entre d’altres.

L’Associació de Viles Termals i Històriques (EHTTA) és una entitat sense ànim de lucre que aplega 49 ciutats termals europees de 18 països (Àustria, Azerbaijan, Bèlgica, Croàcia, República Txeca, Hongria, Estònia, França, Alemanya, Grècia, Geòrgia, Itàlia, Luxemburg, Polònia, Portugal, Espanya, Turquia i el Regne Unit).

Darrera actualització: 26.04.2022 | 13:55