Caldes col•locarà monuments stolpersteine en record de les victimes calderines del nazisme

Dilluns, 13 de juliol de 2020 a les 11:15

Els stolpersteine són petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme que es col·loquen al carrer, davant del darrer lloc on va viure una víctima del nacionalsocialisme 

El ple municipal del passat 25 de juny va aprovar per unanimitat la moció presentada pel grup municipal d’ERC per a la instal·lació de llambordins o plaques stolpersteine en record a les persones de Caldes de Montbui deportades als camps de concentració nazis.

Stolpersteine és una paraula alemanya en plural (en singular és stolperstein) que significa pedres, llambordes o llambordins de topada o per ensopegar. S’anomena Stolpersteine als petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Es tracta de llambordins fets de formigó de 10 cm per 10 cm i coberts d'una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona. Són com petits monuments d'admonició que es posen a la vorera davant del darrer lloc on va viure d'una víctima del nacionalsocialisme, abans que l'arrestessin o el deportessin. Han de fer aturar el vianant i fer-lo pensar en la persona desapareguda, assassinada, torturada. Segons l'artista creador del projecte, la persona que mira un Stolperstein s'ha d'inclinar per llegir el text, i això suposa un signe de respecte cap a la victim a la que es vol recordar i homenatjar. Hi ha un llambordí únic per a cada persona, i cada llambordí està fet a mà, un per un, en un gest de respecte i d'humanitat que vol explícitament contrastar amb l'exterminació industrialitzada perpetrada pels nazis. 

El memorial més llarg del món

Actualment hi ha més de 75.000 stolpersteine distribuïts a més 1.800 ciutats d'una vintena de països com Alemanya, Austria, Bèlgica, Catalunya, Hongria, Itàlia, Noruega, Polònia i Ucraïna.

Els primers Stolpersteine a Catalunya es va posar el 9 d’abril del 2015 a Navàs i a Palà de Torroella, on Gunter Demnig va instal·lar les primeres plaques commemoratives.

Posteriorment, per iniciativa del Memorial Democràtic de Catalunya, l'any 2017 es van instal·lar  21 llambordins a Manresa, 10 a Igualada i 5 a Castellar del Vallès. I el 2018 es van instal·lar 73 nous llambordins més: 3 més a Manresa, 1 als Guiamet, 10 a Olesa de Montserrat, 11 a la Segarra, 7 a Granollers, 16 a Girona i 61 a Sabadell. La col·locació dels Stolpersteine continua i és el mateix Gunter Deming qui col·loca les plaques.

A Catalunya, el Memorial Democràtic gestiona el contacte amb l'artista i demana complir els següents requisists per tirar endavant el projecte: una recerca de les víctimes de la ciutat, una moció del Ple, contacte amb les families de les víctimes i un projecte educatiu.

A continuació, reproduïm el text integer de la moció que es va presenter per urgència en el ple del passat 25 de junyi que es va aprovar per unanimitat ls regidors I regidores assistents, amb 17 vots favorables dels membres dels grups municipals: 9 d’ERC-AM, 3 del PSC-CP, 2 de la CUP-AMUNT, 2 de JUNTS i 1 del PPC.

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL D'ERC PER A LA INSTAL·LACIÓ DE LLAMBORDINS O PLAQUES STOLPERSTEINE EN RECORD A LES PERSONES DE CALDES DE MONTBUI DEPORTADES ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS, EXPEDIENT 2945/2020.-

PRIMER . L’Ajuntament ha elaborat i actualitzat un cens de persones de Caldes de Montbui deportades als camps de concentració nazis.

SEGON  L’Ajuntament ha contactat amb el projecte Stolpersteine per fer possible la instal·lació de les  llambordes i es compromet a contactar amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per dur a terme la instal·lació.

TERCER-. L’Ajuntament es compromet a promoure activitats de sensibilització entre les escoles, instituts i entitats de lleure per recordar-los i educar-los en el respecte a la vida i el rebuig a qualsevol ideologia totalitària, perquè ho considera imperatiu, tal i com recomana el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per a qui s’elaborarà un projecte pedagògic que es presentarà al memorial.

QUART- Traslladar els presents acords al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de contactar amb Gunter Demning  -qui va iniciar el projecte amb els seus col·laboradors l’any 1993  i es fa cost de les llambordes- i finalment comunicar-ho també a l’Ajuntament de Taunusstein -poble agermanat amb Caldes de Montbui.


 

 

 

Darrera actualització: 15.07.2020 | 13:27