Caldes celebra l’any Pompeu Fabra

Dimecres, 31 d'octubre de 2018 a les 00:00

Caldes de Montbui retrà homenatge a Pompeu Fabra divulgant la seva figura i la seva obra a través d’una exposició, una representació teatral i una conferència

Roser Guiteras, regidora d'Educació

La Direcció General de Política Lingüística amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, ajuntaments i entitats d’arreu de Catalunya organitzen aquest any 2018 diversos actes dedicats a commemorar la figura de Pompeu Fabra en motiu dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

Caldes de Montbui, doncs, se suma a la celebració organitzant del 5 al 18 de novembre la Quinzena Fabra a Caldes de Montbui, amb activitats destinades a la memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua fent-la apta per als diversos estils i funcions.

El dijous 8 de novembre a les 19 h a la Sala de les Cuines de l’Espai de Can Rius tindrà lloc la conferència «Dades i curiositats entorn del ‘seny ordenador de la llengua’» a càrrec de Mònica Montserrat, consultora a la UOC i creadora de la Ruta Pompeu Fabra.

El següent dijous 15 de novembre, al mateix espai de la Sala de Cuines de Can Rius, a les 19 h, es desenvoluparà la representació teatral Pompeu Fabra: jugada mestra!, on un tenista interpel·la al públic de la sala. «Es pot jugar a tenis sense regles? No és possible. En l’esport com en la llengua, cal compartir unes normes i acceptar-les per jugar bé». Es tracta d’una metàfora esportiva per introduir la figura de Pompeu Fabra en la seva dimensió científica, humana i ciutadana.

En paral·lel, del 5 al 18 de novembre, de dimarts a diumenge d’11.30 h a 13.30 h i de 17 h a 21 h, a El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui tindrà lloc l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”. Es tracta d’una exposició itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball.

La programació va ser presentada ahir en roda de premsa a mans de Roser Guiteras, regidora d’Educació i Formació permanent, a l’Espai Can Rius.

Darrera actualització: 31.10.2018 | 14:45

Imatges

Roser Guiteras, regidora d'Educació