Arrenca la XIII edició de les Ciutats Defensores dels Drets Humans durant la qual Caldes rebrà la visita de 4 activistes

Dijous, 20 d'abril de 2023 a les 10:00

Defensors i defensores dels Drets Humans de l’Iran, l’Equador, Palestina i del Senegal visitaran Caldes de Montbui entre el 24 i el 28 d’abril dins la XIII edició de les Ciutats Defensores

Ryma Sheermohammadi, activista iraniana; Thiat, activista senegalès; Laila Ajjawi, activista palestina; i Justino Piaguaje, activista de l’Equador, seran les persones defensores dels Drets Humans que visitaran Caldes de Montbui entre el 24 i el 28 d’abril. Són una representació dels defensors i defensores dels Drets Humans que formen part de la gira de primavera de la XIII edició del projecte Ciutats Defensores del que participa l’Ajuntament.

Aquesta edició suposa el retorn a les conferències presencials dels defensors i defensores dels drets humans als instituts i centres educatius. En aquesta ocasió, explicaran les seves experiències en diverses xerrades amb uns 250 alumnes de 3r i 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat dels Instituts Pic del Vent i Manolo Hugué.

Ciutats Defensores dels Drets humans és un projecte iniciat ara fa 10 anys, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Una iniciativa que compta amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans, entre els quals, l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

Des del 2013 l’objectiu és visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans arreu del món. Durant la visita a Catalunya, els activistes participen en diversos actes en què poden compartir la seva tasca i donar visibilitat a la seva realitat.

La XIII edició de Ciutats defensores dels Drets Humans consta de dues gires. La de primavera, que es durà a terme entre el 19 i el 28 d’abril; i la gira de tardor se celebrarà entre l’1 i l’11 d’octubre.

Perfils de les defensores i els defensors que visitaran Caldes de Montbui

Ryma Sheermohammadi va néixer a l’Aràbia Saudita i fa temps que treballa per la defensa dels drets de les dones iranianes, per expandir la seva veu i per enfortir els llaços de lluita col·lectiva a favor de la llibertat. Actualment resideix a Barcelona, però el que la uneix al seu país, a banda dels llaços familiars, és la seva feina com a traductora. Sheermohammadi tradueix del i cap al persa i treballa en projectes europeus que tenen com a eix l’activisme iranià. El 2004 va començar a treballar amb Shirin Ebadi, una advocada i defensora dels drets humans iraniana que el 2003 va rebre el Premi Nobel de la Pau. Ebadi és la primera dona iraniana i musulmana a rebre aquest premi i destaca per la seva lluita en defensa dels drets de les dones i la infància.

Thiat, membre del grup de hip-hop Keur-gui i un dels fundadors del moviment senegalès Y’en a marre. Y’en a marre vol dir, ‘ja estem farts, o ja en tenim prou’. Y’en a marre no és només un moviment, sinó una manera de viure. El moviment va muntar una estructura i aviat va començar a llençar campanyes. La primera tenia un objectiu clar: que la població es registrés per anar a votar. Van aconseguir mobilitzar el vot d’un milió de persones, va aconseguir captar el malestar de la societat senegalesa i va actuar com a catalitzador perquè la gent sortís a protestar.

Laila Ajjawi és un dels milers de persones que han nascut i crescut en un camp de refugiats, concretament al camp d’Irbid, al nord de Jordània. Amb la carrera de biomedicina acabada i la perpetuació de la guerra de Síria, Ajjawi va veure clar que volia donar un cop de mà amb l’ajuda de les persones que arribaven a Jordània cercant refugi. Ha estat en diferents organitzacions i ha combinat la seva carrera artística amb la humanitària. Les seves pintures, de caràcter reivindicatiu, giren al voltant de dos temes molt importants per a ella: els drets de les persones refugiades i la lluita per la igualtat de gènere i contra els estereotips que sovint envolten les dones.

Justino Piaguaje, president de la Nacionalitat Originària Siekopa’ai (Equador), és una de les veus més reconegudes en la lluita del poble Siekopa’ai per la recuperació dels seus territoris ancestrals, dels quals van ser desplaçats durant la guerra entre l’Equador i el Perú (1941-1998). El Siekopa’ai són una nació originària de la selva Amazònica i es troben en un territori que comprèn l’Equador i el Perú. En total es tracta d’una nació d’unes 2.000 persones al món. Els historiadors calculen que en el passat aquesta nació comptava amb entre 20.000 i 40.000 membres. Piaguaje i el seu poble fa anys que han de fer front a la desforestació, la caça i la pesca il·legals i l’ús agrícola abusiu de la zona en la qual es troben. Piaguaje fou un dels primers demandants en el cas internacional contra Chevron-Texaco al Tribunal Permanent d’Arbitratge de La Haia i és un dels representants de la Unión de Afectados por Chevron-Texaco.

Darrera actualització: 20.04.2023 | 14:03