Aquest gener l’Arxiu Municipal recupera una targeta de visita turística de les pedreres del Remei del 1926

Dijous, 5 de gener de 2023 a les 09:00

El document del mes de gener de l’Arxiu Municipal és una targeta del 1926 per fer una visita turística de les pedreres del Remei, també conegudes com les del Foment 

A principis del segle XX a Caldes de Montbui estaven en funcionament diverses pedreres, però la més gran en aquell moment era la Cantera de Nuestra Señora del Remedio o del Foment, propietat de Fomento de Obras y Construcciones S.A.. Empresa que el 1992 es va convertir en l’actual Fomento de Construcciones y Contratas S.A.

Les llambordes produïdes a les pedreres de Caldes van arribar a Barcelona i altres ciutats europees. I les pedreres de Fomento de Obras y Construcciones S.A. van agafar tant renom que va fer que, fins i tot, organitzessin visites guiades. Els grups de visitants sortien en tren des de Barcelona i, passant per Mollet, arribaven a Caldes amb el Calderí. Precisament, el document que es recupera aquest mes de l’Arxiu Municipal és la targeta per visitar les pedreres, que s’adquiria a Barcelona. El targeta pertany a un conjunt de documents aportats a l’Arxiu Municipal per un veí de Caldes.

Molts calderins i calderines van treballar a les pedreres. Era una feina bé remunerada però molt dura i va ser l’escenari de diverses vagues i reivindicacions laborals. Fruit d’aquestes reivindicacions, el 1919 es creava el Círculo Instructivo y Recreativo, que va instal·lar la seva seu al Carrer Major número 34 i on hi havia un cafè, un teatre i una escola.

La pedrera del Foment va tancar l’any 1931 però es va tornar a posar en marxa a l’agost de 1939. L’explotació va continuar fins el 2 de febrer de 1968, data del tancament definitiu.

Darrera actualització: 05.01.2023 | 10:02