Alumnes calderins presenten el seu treball sobre la toponímia de Caldes

Dilluns, 21 de maig de 2012 a les 12:29

El projecte "Topos", en el què han participat alumnes de totes les escoles de primària i de l'Escola d'Adults, es presenta al municipi en un acte públic el 24 de maig, a les 19 h, a Can Rius


 

El setembre de 2011 Caldes de Montbui es va adherir a aquest projecte promogut per la Fundació Universitària Martí l'Humà, a través de totes les escoles El Calderí, El Farell, Montbui i Pia i de l'Escola d'Adults. L'objectiu era iniciar un procés d'estudi de la toponímia calderina a mans dels alumnes i a través de la recerca documental i la recerca oral. S'hi van afegir més de 1.300 alumnes, entre infants, joves i adults que, ara, presenten un recull de 41 topònims calderins sotmesos a estudi.

 

A partir del 24 de maig, des del lloc web http://caldes.proxarxa.net, podreu consultar d'on provenen noms d'espais emblemàtics de la vila com ara la Torre Marimon o la Font del Lleó; noms de barris com Bugarai o Camp de l'Arpa; noms de carrers, com Doctor Fleming o Corredossos; i noms d'equipaments, com Les Cases dels Mestres o Thermalia. El web també us permetrà conèixer els investigadors que han dut a terme aquest treball.

 


Per presentar tot plegat les participants han organitzat un acte obert a la població que tindrà lloc el dijous 24 de maig, a les 19 h, a la Sala Noble de l'Espai Can Rius.

 

En l'acte intervindran l'alcalde, Jordi Solé, el president de la Fundació Universitària Martí l'Humà, Santiago Cucurella i els alumnes de les escoles participants.


Topos a Caldes de Montbui
L'adhesió a aquest projecte va ser possible gràcies al conveni en el qual hi participen l'Ajuntament i la Fundació, que té per objecte la realització conjunta d'accions per a la millora de la cohesió social.

 

Per tirar endavant el Topos calderí, cada centre va definir la metodologia, els noms de carrers i places que volien estudiar, els cursos que han participat i el total d'alumnes que s'hi van afegir. Un cop feta, la investigació es posa a disposició de la ciutadania a través d'un web que els mateixos participants aniran omplint de contingut i que podeu consultar a http://caldes.proxarxa.net a partir del 24 de maig.

 

El projecte ha convidat als investigadors a fer un treball de camp on era important la recerca a l'Arxiu, a la Biblioteca o als mitjans de comunicació centenaris. Tanmateix, més important encara que la recerca documental va ser la recerca de la història oral a través de converses amb la gent més gran del poble. Les experiències de veïns i veïnes que visqueren el moment de donar un nom a un carrer o a una plaça han estat recollides en aquesta investigació.

 

Topos és una iniciativa que ja ha tingut lloc a Canovelles i a Les Franqueses, amb molt èxit. El treball de recerca més la publicació dels resultats ajuden a augmentar el sentiment de pertinença al poble on viuen els participants. També promou relacions entre diferents generacions i entre persones vingudes de diferents llocs, implicant tothom en un mateix projecte.

 

Les eines per fer possible tot plegat les posa la Fundació Universitària Martí l'Humà, que també proporciona la bases de dades i l'estructura de la pàgina web que han fet servir els alumnes.


Objectius del projecte
• Contribuir a valorar la pròpia història com a mitjà que ajuda a comprendre la identitat personal i de poble


• Fomentar la interacció entre els alumnes i altres habitants del municipi (en especial, la gent gran).


• Revaloritzar els treballs escolars com a coneixement que pugui tenir un valor social més enllà de les aules i així afavorir la implicació social de l'alumnat.


• Exercir d'experiència enriquidora del conjunt de la comunitat educativa


• Estimular l'interès dels estudiants pel coneixement de la història local

 

Participants
El projecte Topos està coordinat per l'Ajuntament de Caldes de Montbui i la Fundació Universitària Martí l'Humà i compta amb la implicació de:

 

- Escola Farell
- Escola Calderí
- Escola Montbui
- Escola Pia
- Consell Escolar Municipal
- Escola d'Adults

Darrera actualització: 05.03.2013 | 12:42