Acaba la tercera i última fase de la recuperació del passeig de la Riera

Dimarts, 20 de setembre de 2016 a les 15:06

Turistes i veïns gaudeixen de l'obra acabada que uneix el Pont Romànic amb el safareig de la Portalera sense separar-se de la Riera i al llarg d'un important conjunt d'elements patrimonials

Aquest setembre ha acabat la tercera i última fase del projecte de recuperació del passeig de la Riera, un projecte que abarca el recorregut des del safareig de la Portalera fins a Les Cremades, fet en el marc del Pla de Barris que promou la Generalitat de Catalunya.

La tercera fase ha permès la construcció del darrer tram del passeig, des del Pont de Can Rius fins el Pont Romànic, que Caldes de Montbui va recuperar amb el seu aspecte original el passat abril. Les obres al passeig han consistit en pavimentar-lo i cobrir-lo de pedra, restaurar els fragments de muralla medieval que el delimiten, il·luminar-lo, construir la barana que el protegeix del salt cap a la Riera i empedrar els dos murs que delimiten el Pont Romànic des dels dos laterals.

Aquesta fase va començar amb la recuperació del Pont Romànic i la pavimentació i enllumenat del tram de passeig i ha acabat ara amb la resta d'obres necessàries per donar per acabat el projecte. En total, comptant incloent la restauració del Pont, la fi de la recuperació del passeig ha tingut un cost d'uns 660.000€.

El projecte general de recuperació del passeig de la llera de la riera (2010 - 2016) comença a l'alçada del safareig de la Portalera i acaba al Pont Romànic. L'obra ha configurat un tram de recorregut per al vianant resseguint la llera de la Riera de Caldes al seu pas per la façana urbana del municipi.

L'obra, a més d'apropar l'entorn natural a la població, ha suposat la recuperació i dignificació d'un conjunt d'elements patrimonials de gran bellesa que esdevenen un nou atractiu en el marc del centre històric. En concret, l’obra ha permès la recuperació de cinc testimonis arquitectònics de la història de Caldes: el safareig dels Calciners, l’accés a la Capella de Santa Susanna, el Molí de l’Esclop, el Pont Romànic i la Muralla Medieval. A més, soluciona els problemes d'accessibilitat amb la instal·lació d'un ascensor que baixa al Molí de l'Esclop i que funciona des del passat juny.

Jordi Solé, alcalde, i Vicenç Personat, regidor d'Urbanisme, han presentat la fi de les obres de la tercera fase en la roda de premsa celebrada aquest matí.

El passeig es va començar a recuperar l'any 2010
Les primeres passes per recuperar l'entorn de la Riera al seu pas per la trama urbana calderina es van fer l'any 2010 amb una primera fase que acabar l'any 2011 i que va recuperar el tram que comença al safareig de la Portalera i acaba al Molí de l'Esclop. En aquell moment es va crear un passadís que inclou tres elements emblemàtics de la vila: en primer lloc, un tros de muralla medieval que delimita la trama urbana amb la Riera; en segon lloc, el safareig dels Calciners; i en tercer lloc, l’accés a la capella de Santa Susanna des de les hortes (cost: 410.747,96 €).

La segona fase es va fer l'any 2011 va consistir en construir el passeig des de la plaça del Molí de l'Esclop fins el pont de Can Rius (cost: 254.318 €). Més tard, el 2015, es va fer la instal·lació de l'ascensor per salvar les barreres arquitectòniques de bona part del recorregut més algunes millores en l'entorn més proper (111.196,12€).

I la tercera fase, que ha recuperat el passeig dels del Molí de l'Esclop fins al Pont Romànic i ha permès la recuperació del Pont Romànic ha tingut un cost de 660.000€.

En total la recuperació del passeig de la Riera ha tingut un cost d'1.436.262€. Totes les fases han comptat amb el 50% del finançament a càrrec del Pla de Barris de la Generalitat de Catalunya.

Darrera actualització: 20.09.2016 | 15:06

Imatges