Els dies 15 i 16 de març el centre històric acull les parades i activitats del Mercat de l’olla i la caldera de Caldes de Montbui, una cita amb la gastronomia romana i l’aigua termal
El Mercat de l’Olla i la caldera més internacional, dedicat a l’època romana i l’aigua termal.
El regidor de Promoció Turística de Caldes, Isidre Pineda ha presentat la 6a. edició del Mercat de l’Olla i la Caldera i les Jornades gastronòmiques de cuina romana.
La vila termal celebra, els dies 15 i 16 de març, la 6a edició del mercat d’artesans i gastronòmic, dedicat a la cuina elaborada amb productes singulars del territori català i d'altres cultures de la mediterrània procedents d'Itàlia i de França. L'element especial del mercat és que alguns dels plats que s'oferiran es cuinen en una olla grossa, amb aigua termal i llenya.
En paral•lel, tenen lloc les Jornades gastronòmiques de l’olla i la caldera als restaurants calderins, enguany dedicades a l’època romana (del 15 de març al 6 d’abril).
Segons el regidor Isidre Pineda aquesta serà una edició del Mercat de l’Olla amb accent internacional: acollirà una mostra de l’elaboració i tast de la piazza Scima (pizza a l’estil romà) amb forn de llenya artesà, a càrrec de cuiners procedents de la població convidada de Lanciano, de la regió d’Abruzzo (Itàlia); O un tast de productes derivats de l’ànec amb un maridatge de vins catalans organitzat per l’Associació Amics d’Europa i el Comitè de Jumelage de la vila termal agermanada de Saint Paul Lès Dax.A més, durant els dies 15 i 16 de març es celebraran unes jornades de portes obertes a l’exposició: “1714. L’assalt a la Bretxa. La guerra de Successió a Caldes de Montbui” amb la recreació històrica d’un campament militar austriacista del segle XVIII per part del grup els Miquelets de Catalunya i els Hússars Hongaresos de Moià. L’exposició, amb motiu de la commemoració del Tri centenari de la guerra de successió del 1714, l’acull el Museu Thermalia de Caldes fins el mes de juny.
El Mercat va néixer fa sis anys sota el lema “Fem bullir l’olla” amb l’objectiu de singularitzar i posar en valor els productes de proximitat i de qualitat i els productes típics calderins.
El Mercat és una homenatge a la gastronomia més propera i a l’esforç per la qualitat dels productors catalans. Tot plegat sota l’ambient festiu i familiar d’una fira amb parades de productes gastronòmics i artesans; i activitats i tallers familiars relacionats amb la temàtica de la fira.
D’altra banda, s’afegeix una singularitat calderina: l’olla gegant amb 1.600 litres de capacitat on es cuinarà aigua termal amb herbes aromàtiques de l’època romana: la “poció màgica calderina.”
Durant el mercat també podreu assaborir altres grans plats de la cuina de la comarca i tenint com a eix central l’olla, de diferents cultures gastronòmiques d’àmbit internacional, a través de les activitats anomenades “tastaolletes”. El “tastaolletes” us permetrà, per exemple, fer degustacions de mongetes del ganxet de denominació d’origen protegida del Vallès, cuites amb aigua termal de la font del Lleó , amb botifarres calderines o xai cuit amb foc de llenya a la plaça, acompanyat de vi de mel o cervesa termal la Calderina i pa d’aigua termal la romana. I també acollirà una mostra de l’elaboració i tast de la piazza Scima (pizza a l’estil romà) amb forn de llenya artesà, a càrrec de cuiners procedents de la població convidada de Lanciano, de la regió d’Abruzzo (Itàlia); O un tast de productes derivats de l’ànec amb un maridatge de vins catalans organitzat per l’Associació Amics d’Europa i el Comitè de Jumelage de la vila termal agermanada de Saint Paul Lès Dax.
Ho podreu assaborir tot plegat i alhora passejar per les 160 parades, aprox. que s’instal•laran al centre històric i gaudir del conjunt de tallers i activitats per a tots els públics que oferirà el mercat. Aquí trobareu una demostració d’artesania i oficis antics: artesans de la trementina (remeis medicinals casolans), artesans de la terrissa, del vidre, de la fusta, de la cistelleria i de la cuina. I parades d’artesania diversa: culleres de boix, olles i cassoles d’aram, estris de cuina, vidre, ceràmica, fusta, pintura, bijuteria, minerals, sabons...
En el recorregut, podreu afegir una parada en qualsevol dels restaurants calderins que participen en les Jornades gastronòmiques i gaudir de la gastronomia de cullera més típica de la zona, enguany inspirada en l’època romana.
Les paradesEl Mercat té un total de unes 160 parades, com en les edicions anteriors, que es distribueixen a través d’un circuit de carrers del nucli antic de la vila: places de la Font del Lleó, Onze de Setembre, Església i carrers Major, del Forn i Samsó.
Del 15 de març al 6 d’abril, Jornades Gastronòmiques de l’Olla i la Caldera. Cuina romana.
Els restaurants de Caldes ens ofereixen els MENÚS a 20 € (pa, vi, aigua, cafè i iva inclòs)
Burg & GintònicTel. 93 865 41 00Amanida termalLa nostra burg especial romanaPastís de nous
Cafè del Centre CooperativaTel. 625 807 490Amanida d’escarola i llegums amb formatge marinat amb herbes romanes i vinagreta d’olivesMelós de vedella amb vi negre i raïm i pols de verdures ecològiquesBrownie de panses i nous amb gelat de llet i mel amb pebre negre
Càmping El PasqualetTel. 93 865 46 95Timbal de bolets amb salsa de cepsGarró de pernil rostit amb castanyes i napsFormatge amb codony i fruits secs
El RemeiTel. 93 865 00 02Sopa de llegumsGarró de porc amb olives i pomaPastís de formatge
Hotel Balneari BroquetasTel. 93 865 01 00Mosaic d’amanides amb formatge de cabra i vinagretaJarret de vedella amb salsaMacedònia de fruites amb xerès
Hotel Balneari Termes VictòriaTel. 93 865 01 50Crema de llenties i castanyesPorc senglar estofat amb dàtils i nousMató amb melmelada de tomàquet i farigola
La RectoriaTel. 93 865 01 97Tast de vi calent amb melCigrons amanits a l’estil romàPollastre amb reducció d’herbes, dàtils i melPastís de codony amb formatge fresc, poma i mel
Na MadronaTel. 93 862 68 31Crema de verdures amb cereals torrats i oli d’olivaPollastre amb figuesIogurt natural amb mel i fruits secs
Robert de NolaTel. 93 865 40 47BucellatumVerat escabetxatBacallà amb melSopa de bolets amb castanyes, farigola i romaníLluç fumat de manera tradicional amb carbassaEstofat de porc amb fruitesIogurt amb gelHidromel i vi d’espècies
RossetTel. 93 865 35 31Sopa de farigola del FarellSenglar amb napsMató de Caldes amb mel i nous
Trobareu el contacte i les propostes gastronòmiques de cada restaurant al programa Fem bullir l’olla i als webs www.caldesdemontbui.cat i www.visiteucaldes.cat