A Caldes de Montbui "Fem bullir l'olla"

Divendres, 14 de març de 2014

Els dies 15 i 16 de març el centre històric acull les parades i activitats del Mercat de l’olla i la caldera de Caldes de Montbui, una cita amb la gastronomia romana i l’aigua termal

El Mercat de l’Olla i la caldera més internacional, dedicat a l’època romana i l’aigua termal.

El regidor de Promoció Turística de Caldes, Isidre Pineda ha presentat la 6a. edició del Mercat de l’Olla i la Caldera i les Jornades gastronòmiques de cuina romana.

La vila termal celebra, els dies 15 i 16 de març, la 6a edició del mercat d’artesans i gastronòmic, dedicat a la cuina elaborada amb productes singulars del territori català i d'altres cultures de la mediterrània procedents d'Itàlia i de França. L'element especial del mercat és que alguns dels plats que s'oferiran es cuinen en una olla grossa, amb aigua termal i llenya.

En paral•lel, tenen lloc les Jornades gastronòmiques de l’olla i la caldera als restaurants calderins, enguany dedicades a l’època romana (del 15 de març al 6 d’abril).

Segons el regidor Isidre Pineda aquesta serà una edició del Mercat de l’Olla amb accent internacional: acollirà una mostra de l’elaboració i tast de la piazza Scima (pizza a l’estil romà) amb forn de llenya artesà, a càrrec de cuiners procedents de la població convidada de Lanciano, de la regió d’Abruzzo (Itàlia); O un tast de productes derivats de l’ànec amb un maridatge de vins catalans organitzat per l’Associació Amics d’Europa i el Comitè de Jumelage de la vila termal agermanada de Saint Paul Lès Dax.
A més, durant els dies 15 i 16 de març es celebraran unes jornades de portes obertes a l’exposició: “1714. L’assalt a la Bretxa. La guerra de Successió a Caldes de Montbui” amb la recreació històrica d’un campament militar austriacista del segle XVIII per part del grup els Miquelets de Catalunya i els Hússars Hongaresos de Moià. L’exposició, amb motiu de la commemoració del Tri centenari de la guerra de successió del 1714, l’acull el Museu Thermalia de Caldes fins el mes de juny.

Els dies 15 i 16 de març el centre històric acull les parades i activitats del Mercat de l’olla i la caldera de Caldes de Montbui, una cita amb la gastronomia romana i l’aigua termal

El Mercat va néixer fa sis anys sota el lema “Fem bullir l’olla” amb l’objectiu de singularitzar i posar en valor els productes de proximitat i de qualitat i els productes típics calderins.

El Mercat és una homenatge a la gastronomia més propera i a l’esforç per la qualitat dels productors catalans. Tot plegat sota l’ambient festiu i familiar d’una fira amb parades de productes gastronòmics i artesans; i activitats i tallers familiars relacionats amb la temàtica de la fira.

D’altra banda, s’afegeix una singularitat calderina: l’olla gegant amb 1.600 litres de capacitat on es cuinarà aigua termal amb herbes aromàtiques de l’època romana: la “poció màgica calderina.”

Durant el mercat també podreu assaborir altres grans plats de la cuina de la comarca i tenint com a eix central l’olla, de diferents cultures gastronòmiques d’àmbit internacional, a través de les activitats anomenades “tastaolletes”. El “tastaolletes” us permetrà, per exemple, fer degustacions de mongetes del ganxet de denominació d’origen protegida del Vallès, cuites amb aigua termal de la font del Lleó , amb botifarres calderines o xai cuit amb foc de llenya a la plaça, acompanyat de vi de mel o cervesa termal la Calderina i pa d’aigua termal la romana. I també acollirà una mostra de l’elaboració i tast de la piazza Scima (pizza a l’estil romà) amb forn de llenya artesà, a càrrec de cuiners procedents de la població convidada de Lanciano, de la regió d’Abruzzo (Itàlia); O un tast de productes derivats de l’ànec amb un maridatge de vins catalans organitzat per l’Associació Amics d’Europa i el Comitè de Jumelage de la vila termal agermanada de Saint Paul Lès Dax.

Ho podreu assaborir tot plegat i alhora passejar per les 160 parades, aprox. que s’instal•laran al centre històric i gaudir del conjunt de tallers i activitats per a tots els públics que oferirà el mercat. Aquí trobareu una demostració d’artesania i oficis antics: artesans de la trementina (remeis medicinals casolans), artesans de la terrissa, del vidre, de la fusta, de la cistelleria i de la cuina. I parades d’artesania diversa: culleres de boix, olles i cassoles d’aram, estris de cuina, vidre, ceràmica, fusta, pintura, bijuteria, minerals, sabons...

En el recorregut, podreu afegir una parada en qualsevol dels restaurants calderins que participen en les Jornades gastronòmiques i gaudir de la gastronomia de cullera més típica de la zona, enguany inspirada en l’època romana.

Les parades
El Mercat té un total de unes 160 parades, com en les edicions anteriors, que es distribueixen a través d’un circuit de carrers del nucli antic de la vila: places de la Font del Lleó, Onze de Setembre, Església i carrers Major, del Forn i Samsó.

Del 15 de març al 6 d’abril, Jornades Gastronòmiques de l’Olla i la Caldera. Cuina romana.

Els restaurants de Caldes ens ofereixen els MENÚS a 20 € (pa, vi, aigua, cafè i iva inclòs)

Burg & Gintònic
Tel. 93 865 41 00
Amanida termal
La nostra burg especial romana
Pastís de nous

Cafè del Centre Cooperativa
Tel. 625 807 490
Amanida d’escarola i llegums amb formatge marinat amb herbes romanes i vinagreta d’olives
Melós de vedella amb vi negre i raïm i pols de verdures ecològiques
Brownie de panses i nous amb gelat de llet i mel amb pebre negre

Càmping El Pasqualet
Tel. 93 865 46 95
Timbal de bolets amb salsa de ceps
Garró de pernil rostit amb castanyes i naps
Formatge amb codony i fruits secs

El Remei
Tel. 93 865 00 02
Sopa de llegums
Garró de porc amb olives i poma
Pastís de formatge

Hotel Balneari Broquetas
Tel. 93 865 01 00
Mosaic d’amanides amb formatge de cabra i vinagreta
Jarret de vedella amb salsa
Macedònia de fruites amb xerès

Hotel Balneari Termes Victòria
Tel. 93 865 01 50
Crema de llenties i castanyes
Porc senglar estofat amb dàtils i nous
Mató amb melmelada de tomàquet i farigola

La Rectoria
Tel. 93 865 01 97
Tast de vi calent amb mel
Cigrons amanits a l’estil romà
Pollastre amb reducció d’herbes, dàtils i mel
Pastís de codony amb formatge fresc, poma i mel

Na Madrona
Tel. 93 862 68 31
Crema de verdures amb cereals torrats i oli d’oliva
Pollastre amb figues
Iogurt natural amb mel i fruits secs

Robert de Nola
Tel. 93 865 40 47
Bucellatum
Verat escabetxat
Bacallà amb mel
Sopa de bolets amb castanyes, farigola i romaní
Lluç fumat de manera tradicional amb carbassa
Estofat de porc amb fruites
Iogurt amb gel
Hidromel i vi d’espècies

Rosset
Tel. 93 865 35 31
Sopa de farigola del Farell
Senglar amb naps
Mató de Caldes amb mel i nous

Trobareu el contacte i les propostes gastronòmiques de cada restaurant al programa Fem bullir l’olla i als webs www.caldesdemontbui.cat i www.visiteucaldes.cat

Darrera actualització: 14.03.2014 | 12:05