La XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans passa per Caldes de Montbui

Divendres, 29 d'abril de 2022 a les 00:00

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans recupera el format presencial. Aquesta setmana, tres dels sis defensors i defensores participants de la XII edició han visitat els centres educatius de Caldes de Montbui

Mike Anane, Vania Arana i Morena Herrera són els tres cooperants defensors i defensores dels drets humans que han visitat els centres educatius de Caldes de Montbui aquesta setmana en el marc de la gira de primavera de la XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que es fa a Catalunya entre el 25 d'abril i el 4 de maig. Al seu pas pels municipis, els cooperants protagonitzen diferents activitats d'incidència política i social i, en aquesta edició, també aborden d’altres temes transversals com la defensa de la terra i el medi ambient, la defensa dels drets de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, dels drets civils i polítics i del dret a migrar i a l'asil.

Després que aquest dilluns 25 d’abril, es presentés la gira de primavera de la XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans, s’oferís una rebuda institucional als activistes i es fes un acte inaugural de la gira a Molins de Rei, entre dimarts i dijous s’han portat a terme les xerrades i activitats que les persones activistes tenien programades a Caldes.

El programa de xerrades de Caldes s’ha tancat amb una rebuda oficial a l’Ajuntament

Les xerrades als centres educatius de Caldes de Montbui van començar dimarts al matí amb el periodista i defensor mediambiental Mike Anane que sota el títol “Contaminació i tecnologia” ha parlat dels drets de la terra i el medi ambient a l’alumnat de batxillerat de l’Institut Manolo Hugué. Anane denuncia els delictes ambientals sobre abocaments de residus electrònics a Ghana des de països europeus i parla sobre l’obsolescència programada i com s’utilitza el sud Global com a abocador.

El programa ha continuat dimecres a l’Institut Pic del Vent, on la cooperant Vania Arana va parlar de “Las Kellys” amb una xerrada titulada “L’explotació i vulneració dels drets de les dones treballadores d’orígens diversos” que va oferir a l’alumnat de secundària del centre i que també van poder seguir l’alcalde i la regidora de Cooperació. Arana ha parlat dels drets de les dones i de la seva lluita i trajectòria col·lectiva per denunciar i visibilitzar la situació d’explotació i vulneració dels drets de les dones treballadores cambreres de pisos, les quals majoritàriament són dones migrants, per tal de visibilitzar les cadenes globals de cures i la precarització de les dones en el mercat laboral.

Finalment, el programa calderí de les activitats de la XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans en la seva edició de primavera s’ha tancat dijous amb la xerrada “La dona i l’exercici de la llibertat” que la cooperant a El Salvador Morena Herrera ha ofert a l’alumnat de secundària de l’Institut Manolo Hugué. Morena Herrera és possiblement la defensora dels drets de les dones més reconeguda al Salvador. És cofundadora de la Colectiva Feminista, una de les organitzacions feministes més ben articulades a Centreamèrica. Aborda casos de violència a la llar, ofereix atenció emocional i assessoria legal i promou un programa de xarxes de família solidària que proporciona una llar provisional a dones que fugen de situacions de violència i no tenen on anar. També està activament implicada en la lluita per la despenalització de l’avortament, sobre el qual el Salvador té una de les lleis més dures del món. La tasca de Morena Herrera a El Salvador es complementa amb la del cooperant i advocat calderí Arnau Baulenas.

Com a tancament del cicle de xerrades a Caldes de Montbui, Morena Herrera va ser rebuda per l’alcalde Isidre Pineda i per la regidora de Cooperació Laia Cuscó aquest dijous a l’ajuntament.

Caldes de Montbui forma part del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau amb la participació de 27 municipis – entre ells Caldes de Montbui - i 5 institucions catalanes, que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores els drets humans, ajudant a conscienciar la ciutadania de les ciutats participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.

Dos cops l’any, amb municipis diferents participants a l’edició de Primavera i de Tardor, el projecte organitza la visita a Catalunya d’un grup de defensors i defensores dels drets humans durant un període d’entre 8-12 dies en què participen en una sèrie d’activitats de diferent naturalesa (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a escoles,…) que serviran per donar a conèixer la seva tasca i la importància de recolzar-los.


 

Darrera actualització: 29.04.2022 | 17:04

Imatges