Caldes col·locarà monuments stolpersteine en record de les víctimes calderines del nazisme

Dimecres, 27 de gener de 2021 a les 15:00

Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, Caldes recorda el projecte stolpersteine al municipi de col·locar monuments en record de les víctimes calderines del nazisme

L’Arxiu Municipal ha tramès al Memorial Democràtic de Catalunya tota la documentació necessària per a la construcció dels 11 stolpersteine que es col·locaran a Caldes de Montbui. La documentació, tramesa aquest desembre passat, inclou el llistat de les 11 persones calderines víctimes del nazisme.

Els stolpersteine són petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demming en memòria de les víctimes del nazisme que es col·loquen als carrers, davant del darrer lloc on va viure una víctima del nacionalsocialisme. En el cas de Caldes, hi haurà els 11 stolpersteine, un davant de cada casa on va viure una víctima, i en un altre espai es preveu un memòrial amb els noms de les 11 víctimes.

Els stolpersteine són llambordins de formigó de 10x10cm i coberts d'una fulla de llautó amb les dades essencials de la persona gravades. Es posen al carrer, a la vorera, davant del darrer lloc on va viure una víctima abans que l’arrestessin o el deportessin. La idea és que facin aturar a la persona vianant i la faci pensar en la persona dedsapareguda. assassinada, torturada. Pel creador del projecte, l’artista Gunter Demning, que fins ara ha col·locat personalment cada stolperstein, la persona que el mira s’ha d’inclinar per llegir el text, I això suposa un signe de respecte cap a la víctima que es vol recordar I homenatjar.

Hi ha un stolpersteine per a cada persona, un llambordí únic i fet a mà, un per un, en un gest de respecte i d'humanitat que vol explícitament contrastar amb l'exterminació industrialitzada perpetrada pels nazis. 

Actualment hi ha més de 75000 stolpersteine al món, distribuïts en més de 1800 ciutats d’una vintena de paisos com Alemània, Austria, Bèlgica, Hongria, Itàlia, Noruega, Polònia o Ucraîna.

A Catalunya, els primers stolpersteine es van col·locar l’abril del 2015 a Navàs i a Palà de Torroella.

Posteriorment, i per iniciativa del Memorial Democràtic, l’any 2017 se’n van instal·lar 21 a Manresa, 10 a Igualada I 5 a Castellar del Vallès.Posteriorment, el 2018 se’n van instal·lar 73 més: 3 a Manresa, 1 als Guiamets (el de Neus Català), 10 a Olesa de Montserrat, 11 a la comarca de la Segarra, 7 a la ciutat de Granollers, 16 a Girona I 61 a Sabadell.

A Catalunya, el Memorial Democràtic gestiona el contacte amb l'artista i demana certes coses per tirar endavant el projecte: una recerca de les víctimes de la ciutat, una moció del Ple – que Caldes va aprovar el passat 25 de juny per unanimitat -, contacte amb les families de les víctimes i un projecte educatiu. A Caldes s’han fet les dues primeres i molt probablement es faci una publicació sobre la recerca de les victims.

Segons els càlculs del Memorial, la col·locació dels Stolpersteine a Caldes de Montbui seria durant aquest any 2021.

El Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust es el 27 de gener

El Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust es recorda cada 27 de gener per designació de les Nacions Unides que l’1 de novembre del 2005 aprovava la resolució 60/7 de condemna de qualsevol manifestació d’intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència contra persones o comunitats basada en l’origen ètnic o les creences religioses, a qualsevol lloc del món. I es designava el 27 de gener, dia de l’aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’ Auschwitz (1945), com el dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat i s’instava, a tots els Estats membres a desenvolupar programes i accions en memòria de la tragèdia i per a la prevenció d’actes de genocidi.


 


 


 


 

Darrera actualització: 27.01.2021 | 15:31