Les XIV Jornades Gastronòmiques de les Cireres de Caldes de Montbui comencen el 7 de juny i acaben el 7 de juliol, amb concerts als restaurants i degustacions inspirades en la fruita de temporada
La cirera primerenca, producte típic de l’horta calderina, és la inspiració d’activitats que fusionen gastronomia i actuacions en directe durant tot el juny i part de juliol. Restaurants, fleques, pastisseries, gelateries i enoteques s’afegeixen a la celebració amb degustacions de plats, dolços i licors inspirats en la cirera.
Per seguir de prop tota l’oferta gastronòmica i cultural al voltant de la cirera calderina que Caldes de Montbui ha preparat enguany, consulteu el programa als documents adjunts i a www.visiteucaldes.cat. Aprofiteu l'ocasió de descobrir la vila romana, el fons Picasso del Museu Thermalia, els banys públics termals i els entorns naturals del Vallès central.
LES CIRERES A INSTAGRAMViviu l’experiència i compartiu-la també al concurs d’Instagram #cireresdecaldes. Consulteu les bases i els premis a www.visiteucaldes.cat.
LES CIRERES ALS ESTABLIMENTSLes cartes dels restaurants, l’oferta cultural, els aparadors i mostradors de fleques, gelateries, vinoteques i pastisseries... tot es transforma per atorgar un lloc d’honor al producte de temporada més dolç i fresc dels productes típics calderins.
A més, del 7 de juny al 7 de juliol, els diferents restaurants ofereixen sopars concert amenitzats amb grups de música de la zona. Es tocaran estils de música per a tots els gustos: música irlandesa i americana, pop britànic, jazz, pop-folk acústic, pop-rock, música eclèctica, clàssica i cançons d'ara i sempre.
FETS I LLEGENDESHi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d’horta de Catalunya: el sabor que aconsegueixen perquè són primerenques, com a tota la zona del Vallès, i el microclima i el tipus de terra calderí.
Algunes curiositats que mostren el relleu que ha tingut la cirera calderina en alguns moments de la història són el fet que la reina regenta M. Cristina se’n fes portar cada any de la vila catalana a Madrid, o que l’any 1937, en l’època de la República, s’emetés paper moneda que tenia a l’anvers un detall de les cireres de Caldes.
Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i a causa de la imposició de les grans cadenes productores de fruita. Malgrat això, aquestes jornades són una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.
La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d’aquesta fruita. A la vila se’n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:
• La cirera burlat, d’origen francès: la més primerenca, vermellosa, dolça i tova• La cirera cor de colom: grosseta, vermella i groga, dolça; madura entre juny i juliol.• La cirera picota: de consistència carnosa i poca adherència al pinyol que es cull sense peduncle.• La cirera stark hardy/giant starking: dolça i de color vermellós intens
PLATS GASTRONÒMICS AMB CIRERES ALS RESTAURANTS DE CALDES DE MONTBUIBURG & GINTONICPl. de l'Àngel, 5. Tel. 93 865 41 00Delícies de patata videta amb crema de cireres i melDaus de tonyina marinats amb soja i pesto de cireresSopa de vainilla amb llàgrimes de cireres
CAL PETITÓC. Major,28. Tel. 93 688 35 52Amanida de formatge fresc amb cireresConfit d'ànec amb salsa de cireresPastís de formatge amb confitura casolana de cireres
CÀMPING EL PASQUALETCtra. BV-1243 a St. Sebastià, km 0,3. Tel. 93 865 46 95Amanida d'encenalls verds amb fruits vermells i vinagreta de cireresFilet de vedella amb reducció de cireresGelat de torró amb cruixent de carquinyoli sobre llit de melmelada de cireres
EL CAFÈ DEL CENTRE COOPERATIVAC. dels Corredossos de Baix, 11. Tel. 656311750Caneló fred de bacallà esqueixat, pop i verduretes amb salmorejo de cireresTerrina de melós de vedella amb foie i reducció del seu suc amb cireres, sobre un llit de Parmentier de cepsSopa de cirera amb pastís de formatge tebi i gelat de xocolata blanca
EL REMEIPg. del Remei, 78. Tel. 93 865 00 02Timbal de tomàquet, cireres i maduixes amb formatge de cabraConfit d'ànec amb salsa de cireresCrema catalana amb melmelada de cireres
FESTUK CAFÈC. del Forn, 22. Tel. 630 550 800Tàrtar de poma, pinya, cireres i crancEspagueti amb cúrcuma i cireresPollastre macerat amb taronja i vi rosat amb salsa de cireresRotllet de cirera confitada
MEDITERRÀNIAC. Major, 42. Tel. 93 865 23 10Amanida de mató amb cireres i cruixent de carquinyoliPizza de canonges, sèsam i cireres amb formatge de cabraCrep de confitura de cireres, nata i flamejada amb rom
NA MADRONAC. de la Canal, 8. Tel. 93 862 68 31Coca d'espinacs i ricotta amb vinagreta de cireres i sèsam de gingebreConfit d'ànec amb mostarda de cireres i làmines de parmesàCistellet de crema de mascarpone i cirera
ROBERT DE NOLAPg. del Remei, 48. Tel. 93 865 40 47Aperitiu de granita de cireraFaisà amb cireresMilfulls invertit amb mousse de cireres
ROSSETC. d'Asensi Vega, 2. Tel. 93 865 35 31Crema freda d'all i ametlla amb cireresBacallà amb mel i salsa de cireresMató de Caldes amb melmelada de cirera
POSTRES I LICORS DE CALDES DE MONTBUIPostres i licors
Fleques i pastisseriesL'ESPIGA D'ORAv. de Josep Fontcuberta, 134, B. Tel. 93 865 48 23C. Major, 12. Tel. 93 865 04 86Magdalenes de cirera amb farina ecològica i sucre morè
MUNTADAAv. de Pi i Margall, 4. Tel. 93 115 04 83Macaron farcit de ganache de cireres i xocolata de Guanaja 70%
SANT ANTONIC. d'Asensi Vega, 9. Tel. 93 865 47 00Sacher amb melmelada de cirera
SECRETS DE SUCREC. de Barcelona, 49. Tel. 93 688 38 86Galeta de cireraGelateria
CAFFÈ ISEO GELATERIAAv. de Pi i Margall, 82. Tel. 93 188 98 69Gelat artesà de cirera
CellerLA VALLESANAAv. de Pi i Margall, 15. Tel. 93 865 01 45Licor de cireres de Caldes
SOPARS CONCERT D'ESTIU ALS RESTAURANTS DE CALDES DE MONTBUI(Cal reservar taula al restaurant)
Dissabte 10 de juny - 21.30 hFestuk cafè (terrassa) - Alan Pardo i David Sánchez, duet acústic de blues
Dijous 15 de juny - 21.30 hRobert de Nola (terrassa pg. del Remei) - 2 grups de combos del Conservatori de Música de Manresa, jazz i blues // Tast de vins, amenitzat per Suit de suits, amb Enric Montsant i Xavier Pijoan (a partir de les 19.30 h)
Dissabte 17 de juny - 21.30 hEl Remei (terrassa) - David Bitter, rock amb tocs pop i aires folkis
Dijous 22 de juny - 21.00 hEl Centre, Ateneu Democràtic i Progressista - Victòria Quingles presenta: Nuredduna
Divendres 23 de juny - 21.00 hBurg & Gintonic – Restaurant & Lounge (terrassa-Chill-out pl. de l'Àngel) - Grup Zarpa, pop-rock
Dijous 29 de juny - 21.30 hRosset (terrassa pl. de l'Església) - La banda d'en Vinaixa, música tradicional
Divendres 30 de juny - 21.00 hCàmping El Pasqualet (terrassa) - Charlie the CrocoJazz, jazz i alguns clàssics
Dissabte 1 de juliol - 20.00 hCal Petitó (interior) - Manuel García Morante, compositor, i Irene Martínez Serra, cantant, de l'Escola de Música del Liceu
Divendres 7 de juliol - 21.30 hNa Madrona (terrassa c. Major) - Esmuc Jazz Group
VAS BÉ, CIRERER!Oi que us ho han dit més d’una vegada?
Els refranys i les dites són patrimoni dels parlants d’una llengua, espurnes de saviesa popular sorgides de vivències, sobretot de la vida rural. Són petites joies que ens parlen de manera senzilla i enginyosa sobre els bons costums, els oficis, el conreu de la terra, la meteorologia...
Malgrat que molts s’han perdut, perquè ja no ens calen o no n’entenem el significat a causa del pas del temps o per la pèrdua del referent, cal preservar aquesta tradició oral, perquè forma part de la riquesa de la nostra llengua.
Us oferim un petit recull de refranys que fan referència a les cireres i als cirerers.
Recull extret del Diccionari català-valencià-balear
SI VISITEU CALDES ATRETS PER LES CIRERES, TAMBÉ PODEU:• Fer visites guiades al circuit de l’aigua termal: font del Lleó 74ºC, Termes romanes i safareigs públics.• Visitar el Museu Thermalia. Exposicions permanents: “L’efervescència balneària” i “Manolo Hugué i Picasso”.• Fer escapades als balnearis de Caldes de Montbui i al càmping. Informació: www.grupbroquetas.com,www.termesvictoria.com, www.safareigtermal.cat• i www.elpasqualet.com.• Fer itineraris guiats amb bicicleta i a peu. Informació: www.terradiversions.com
Per a més informació:Oficina de Turisme de Caldes de MontbuiTel. 93 865 41 40a/e: thermalia@caldesdemontbui.catwww.visiteucaldes.catwww.caldesdemontbui.cat