El projecte de reg de les hortes calderines guanya el Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà 2016

Dimarts, 5 de juliol de 2016 a les 11:40

El projecte de reg basat en la tradició de l'aigua termal a Caldes ha rebut aquest dilluns al CCCB el Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà 2016

Caldes de Montbui ha rebut ex-aequo el Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà 2016 per l'obra «Recuperació del rec a les hortes termals». Aquest dilluns 4 de juliol a la tarda s'ha fet públic el veredicte al CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) que ha escollit el projecte calderí com un dels dos millors d'entre les 274 candidatures arribades de 33 països europeus.

El projecte de reactivació del sistema de reg basat en la recuperació del patrimoni de l'aigua termal a les hortes, dissenyat per Cíclica [space, community & ecology] (Marta Serra i Elena Albareda) i Cavaa Arquitectes (Jordi Calbetó) i impulsat per l'Ajuntament de Caldes de Montbui suma, doncs, un nou reconeixement. En aquest cas es tracta d'un guardó honorífic de periodicitat biennal iniciativa de CCCB i que compta amb la col·laboració de 6 institucions europees. L'objectiu del premi és reconèixer les millors obres de recuperació i defensa de l'espai públic al continent europeu. Les obres premiades, les finalistes i una selecció feta pel jurat seran publicades a l’Arxiu Europeu de l’Espai Públic Urbà, que recull i divulga les millors intervencions presentades al certamen des dels seus inicis l’any 2000.

El jurat del Premi ha destacat que «a Caldes de Montbui, el sistema de regadiu als horts històrics s’havia convertit en inaccessible i contaminat a causa del clavegueram, una situació que havia desarticulat la comunitat de regants. La conducció original posseeix ara un doble ús en convertir-se en un camí construït a cost baix i una intervenció mínima que conserva l’estructura agrícola prèvia, a la vegada que genera una nova relació amb el centre urbà»

L'acte d'entrega del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà 2016 ha estat presidit per la presidenta de la Diputació de Barcelona, la Sra. Mercè Conesa, l'alcaldessa de Barcelona, la Sra. Ada Colau, i el President del Jurat del Premi, el Sr. Enric Batlle. Com a representants del projecte de Caldes de Montbui hi han assistit 8 regidors de l'equip de govern. L'alcalde Jordí Solé i el regidor d'Espais Públics i Sostenibilitat han recollit el premi com representants del consistori i Marta Serra, Elena Albareda i Jordi Calbetí ho han fet com a dissenyadors del projecte.

Altres reconeixements del projecte

El projecte de reg de les hortes de Caldes de Montbui també ha estat seleccionat al Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba i a l'edició oberta dels FAD 2016. En el cas dels FAD 2016 el projecte calderí ha estat triat entre 416 candidatures dins de la categoria de Ciutat i Paisatge. El passat abril, el jurat dels FAD es va desplaçar fins la vila per veure en persona el projecte seleccionat abans d'arribar a un veredicte. Els Premis FAD celebren enguany la 58a edició, l’àmbit és la península Ibèrica amb les illes i les categories són Arquitectura, Interiorisme, Ciutat i Paisatge i Intervencions Efímeres.

 

Darrera actualització: 05.07.2016 | 12:07