Les Hortes de Baix endrecen el sistema de reg

Divendres, 30 de gener de 2015 a les 12:39

L'Ajuntament executa un projecte per endreçar el sistema de reg de les Hortes de Baix que inclou la construcció d'una bassa de recollida d'aigües pluvials i el sanejament de la séquia adjacent

L'alcalde, Jordi Solé, i el regidor d'Espai Públic i Sostenibilitat, Jaume Mauri, han anunciat l'inici de les obres que culminaran amb un nou sistema de reg per a les Hortes de Baix que soluciona els dos problemes endèmics d'aquest espai agrícola: l'ús d'aigües negre i la insuficiència d'aigua neta per abastir les necessitats de la comunitat de regants.

El projecte té tres grans línies d'actuació: la canalització de la séquia Torrent Marqués cap al sistema de clavegueram municipal, la construcció d'una bassa de recollida d'aigües termals i pluvials i la millora de l'eficiència de la recollida d'aigües termals sobrants de balnearis i safareigs.

Això, sumat a una racionalització i millora del cicle de l'aigua de reg actual donarà resposta a les necessitats expressades pels regants d'aquestes explotacions destinades en la seva gran majoria a l'autoconsum i entre els quals sorgeixen veus interessades en la promoció del cultiu ecològic.

La definició d'aquest projecte és fruit d'un procés que ha comptat amb la participació de la comunitat de regants i que ha estat seguit també per la Taula d'Espai Públic de l'Ajuntament de Caldes de Montbui. Per això, la proposta final és el resultat d'un reflexió col·lectiva que garanteix un sistema sostenible i adaptat a les necessitats dels regants i a les exigències arquitectòniques i normatives.

L'obra té una durada d'un mes i mig i un cost de 93.881,58 €.

Aprofitament d'aigües termals i pluvials
El projecte promou la revisió del sistema de reg i de les fonts existents per possibilitar l'acumulació, retenció i refredament de les aigües termals sobrants dels balnearis i safareigs, amb especial interès sobre el safareig de Santa Esperança que en breu entrarà en funcionament com a bany públic.

Per dur-lo a terme s’ha optat per crear un vas de compensació sota l’Espai de Can Rius que garantirà un aprofitament més eficient de les aigües sobrants dels balnearis i per construir una bassa prefabricada de formigó oberta a una parcel·la de titularitat pública de les Hortes de Baix per a la recollida i/o emmagatzematge d'aigües termals i pluvials.

La definició d'aquesta obra ha tingut en compte aspectes que faciliten la gestió i el control de l'aigua per part dels regants, com són: la creació d'un recorregut de l'aigua vist, la circulació de l'aigua sempre per gravetat i la possibilitat d'aïllar la bassa del sistema actual perquè es pugui seguir regant sense ella si fos necessari (com ara durant els mesos de l'any en què només ha de servir per emmagatzemar l'aigua). També contempla la integració paisatgística del conjunt a través d'una construcció de formigó prefabricat que permet soterrar la bassa per evitar l'impacte visual.

Canalització de les aigües negres de la séquia Torrent Marqués
L'altre aspecte cabdal per a la reorganització i millora del reg de les Hortes de Baix ha estat canalització de les aigües de sanejament de la Séquia Torrent Marqués, una infraestructura existent i històrica que tradicionalment conduïa les aigües de pluja del torrent per a regar les hortes i que en l’actualitat s’ha degradat convertint-se en un espai de vessament directe del sanejament del centre de la ciutat, adquirint la condició d’una claveguera a cel obert.

El projecte proposa la canalització de les aigües negres del sanejament urbà des del final del tram cobert del Torrent Marquès fins a la seva connexió amb el col·lector del la llera de la Riera de Caldes. Així mateix es farà el cobriment de la séquia del Torrent Marquès amb una passera de fusta que connectarà amb el camí públic que arriba fins al centre de l’espai de les Hortes de Baix. Aquesta connexió facilitarà el recorregut tant dels hortolans com dels veïns i els visitants que el vulguin fer servir a mode de passeig.

Cost del projecte
Aquest projecte està dividit en dos subprojectes que donen un total de 93.881,58 €:

Obres de sanejament de la séquia de Marquès: 55.935,53€

Projecte Bàsic i d’Execució per la gestió de reg i bassa a les Hortes de Baix de Caldes de Montbui: 37.946,05€

Darrera actualització: 30.01.2015 | 12:41