S’activa l’avís preventiu per nivells elevats d’ozó troposfèric

Divendres, 15 de juliol de 2022 a les 12:30

Es preveu que avui divendres els nivells d’ozó troposfèric siguin elevats, amb possibilitat de superar el llindar d'informació, en diferents zones de Catalunya, entre les quals el Vallès Oriental

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha emès un avís preventiu per la previsió d’elevats nivells d’ozó troposfèric que poden afectar la qualitat de l’aire de la Catalunya Central, la Plana de Vic, el Pirineu Oriental, les Comarques de Girona i el Vallès-Baix Llobregat.

Per reduir l’exposició a l’ozó troposfèric i els possibles efectes sobre la salut d’aquest contaminant, es recomana a les persones més vulnerables a aquests efectes que, en la mesura del possible, redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos, realitzades a l'aire lliure, durant el període que se superi el llindar d’informació, i que les evitin en cas de superació del llindar d’alerta. Es considera població vulnerable els nadons, els nens en edat preescolar i les dones embarassades.

Per aquest motiu, des de l’Ajuntament es recomana als centres d’ensenyament, establiments residencials per a les persones grans i a les entitats que organitzen activitats per a infants, gent gran o activitats esportives al municipi, que redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos a l'aire lliure durant el període de superació del llindar d’informació d’ozó.

Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. També pot produir altres problemes respiratoris com una incidència més gran i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment. Els nivells elevats d'ozó també poden causar un increment de la mortalitat diària.

La ciutadania i les entitats que tenen cura de la població amb més risc, poden rebre els avisos directament sobre la qualitat de l’aire registrant-se de forma gratuïta aquí.

 

 

Darrera actualització: 15.07.2022 | 12:33