Europa en el nostre dia a dia

Dimecres, 26 d'abril de 2023 a les 00:00

Què suposa pel nostre dia a dia el fet de formar part de la Unió Europea? Aquests són només alguns dels àmbits en què Europa està present

Lliure circulació

Gràcies a la creació de l’espai Schengen, els ciutadans i les ciutadanes de la UE podem viatjar, estudiar, treballar o jubilar-nos a qualsevol país membre amb un mínim de tràmits o controls fronterers. Només cal el DNI per identificar-se com a membre de la UE.

Alguns països de la Unió Europea (Bulgària, Xipre, Irlanda i Romania) no formen part de l’espai Schengen i en aquests casos sí que cal presentar un passaport o document d’identitat vàlid a la frontera.

Costos d’itinerància més econòmics

La UE va suprimir els costos d’itinerància el 2017. Quan viatges per la UE el cost de les trucades, els missatges i l’accés a Internet al mòbil serà el mateix que a casa. La “itinerància com a casa” funciona automàticament, no cal activar res, però la norma general és que per poder-ne gaudir sense recàrrecs, has d’utilitzar més el teu telèfon a casa que a l’estranger.

Assegurança mèdica en estades temporals a l’estranger

Si et poses malalt/a mentre estàs fent una estada temporal per qualsevol motiu a un altre país de la UE, tens dret als tractaments mèdics que no puguin esperar fins la teva tornada a casa gràcies a la Targeta Sanitaria Europea (TSE). Pots demanar o renovar la teva TSE, o la dels teus beneficiaris, a la seu electrònica de la Seguretat Social.

Europa digital

WiFi4EU és una iniciativa de la UE que finança la instal·lació de connexions WiFi en espais públics com parcs, biblioteques o places. La UE vol que el 2025 tots els espais públics (incloses escoles) tinguin 1Gb de connexió a Internet, mentre que totes les cases europees haurien de tenir accés a velocitats de descàrrega de 100Mbps com a mínim.

Protecció dels consumidors

Hi ha una normativa comuna per la compra de béns a la UE. Tens una garantia mínima de dos anys pels productes que compris a la UE, inclosos dispositius electrònics. A més, la legislació europea et dona 14 dies per retornar els articles comprats a distancia.

Erasmus+

El programa Erasmus es va posar en marxa fa més de 30 anys amb la finalitat de facilitar que els estudiants realitzin part dels seus estudis en una universitat d’un altre país de la UE. L’actual Erasmus+ ha ajudat a uns 10 milions de persones i ofereix moltes més oportunitats. Beneficia a professors, estudiants en pràctiques, formació professional i voluntariat.

Protecció del medi ambient

Els ciutadans de la UE gaudim d’algunes de les aigües de bany de major qualitat del món. Cada any la UE publica un informe sobre la qualitat de les mateixes i fa un seguiment en més de 22.000 zones de bany costaneres, en llacs i rius de la UE.

Darrera actualització: 27.04.2023 | 11:21

Enllaços